Az állam megvette az Apáczai Kiadót a Népszabadság szerint. A vagyonkezelő nem cáfolta, de nem is erősítette meg a lap értesülését.

A héten az állam "nagy titokban" megvette az Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft.-t - írja pontosan meg nem nevezett, de több, nem hivatalos forrásból megerősített információját a Népszabadság. A lap megkereste a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy reagáltassa az értesülésre, az állami szervezet nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információt.

A lap szerint az ehhez szükséges pénzt egy határozattal már előteremtette a kormány március 20-án. A vételár nem ismert, de a tranzakcióra maximum 9 milliárd forintot különített el a kabinet.

Az Apáczai Kiadó állami megvétele beleillik a központosítási sorba, emlékeztet a lap. Tavaly a tankönyvellátási piacot rendezte át a kormány úgy, hogy egyedül az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t (Kello) hagyta meg, csak tőle engedett rendelni tankönyvet. Az átállás nem sikerült problémamentesen, még év végén is több iskolában voltak tanulók, akik nem kaptak meg minden, szeptembertől használatos tankönyvet. Év végén aztán a tankönyvkiadási ágazat átrendezéséről fogadott el törvényt a kormányoldal, itt is a cél, hogy csak az állam vagy az általa megbízott szervezet adjon ki tankönyvet.