Négy fővárosi gyógyszertár egy orvosnő közreműködésével csaknem négyszázmillió forint ártámogatást vett fel jogosulatlanul egy csontrák elleni készítmény forgalmazásával kapcsolatban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feljelentés alapján kezdett nyomozni, miután kiderült, hogy a gyógyszergyár kevesebb készítményt forgalmazott, mint amennyi után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár lakossági ártámogatást fizetett ki. Az ártámogatás ampullánként több mint 37 ezer forint. A gyanú szerint a négy budapesti gyógyszertár ténylegesen nem rendelte meg az elszámolt mennyiséget, csak a jogosulatlan ártámogatást vette fel a receptek után. Általában a valós megrendelésnél ötször-hatszor nagyobb mennyiség után igényeltek támogatást. Az egyik patika több mint 194 millió forint, a másik több mint 130 millió forint, a harmadik csaknem 58 millió forint, a negyedik pedig több mint 6 millió forint értékben vett fel jogosulatlanul támogatást.

A recepteket egy fővárosi klinikán dolgozó doktornő állította ki, és egy közvetítő vitte a patikákba. A betegek helyett ő igazolta a készítmény átvételét, és írta alá a recepteket. A hat gyanúsítottnak – a négy patikusnak, a közvetítőnek és a doktornőnek – különösen nagy kárt okozó csalás és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt kell felelnie.

Az orvos ingatlanát 330 millió forint értékben, a patikavezetők fellelhető ingó- és ingatlanvagyonát összesen több mint 343 millió forint értékben, valamint bankszámlákon 63 millió forintot zároltak. Ezenfelül a gyanúsítottak önként visszafizettek 12,5 millió forintot. A pénzügyi nyomozók vádemelési javaslattal küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek a nyomozás iratait.