Még valami miatt fájhat Gyurcsány feje

Vágólapra másolva!
A baloldali összefogás olyan kevés szavazatot kapott, hogy a DK-nak és az Együttnek sincs elég képviselője ahhoz, hogy frakciót alakíthasson.
Vágólapra másolva!

A baloldali összefogás kisebb pártjainak nemcsak a választási vereséget kell megemészteniük. A reméltnél gyengébb eredmény azt is jelenti, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette DK-nak és a Bajnai Gordon által vezetett Együtt-PM-nek mindössze 4-4 parlamenti helye lesz, márpedig a jelenlegi házszabály szerint ez kevés ahhoz, hogy frakciót alakíthassanak.

A baloldali listáról 3-3 jelölt jut be mindkét pártból. A DK-ból Gyurcsány, Molnár Csaba és Vadai Ágnes. Az Együttből Bajnai, Szabó Tímea és Kónya Péter. Mindkét pártnak van még esélye arra, hogy legyen 1-1 egyéni képviselőjük: a DK-s Oláh Lajos szűk többséggel vezet a VII. kerületben, az együttös Szabó Szabolcs pedig a XXI. kerületben.

A baloldali szövetségből származó információnk szerint a pártok vezetői most tanácskoznak arról, hogy mit tegyenek. Van lehetőség arra, hogy akár egy szocialista képviselő átüljön hozzájuk, és így tudnak frakciót alakítani. Ott van elvileg szabadon Fodor Gábor is, akinek a Liberális Párt egyedüli képviselőjeként szintén nincs lehetősége frakciót alapítani.

A frakció előnye az, hogy helyet kapnak a bizottságokban, és nagyobb megszólalási lehetőségük van a parlamentben.