Levegőnek nézték őket. Most ők a hatodik legerősebb párt

Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke és a Haza Nem Eladó Mozgalom elnöke
Budapest, 2013. október 20. Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ) elnöke, a Haza Nem Eladó Mozgalom elnöke beszél a devizahitelesek helyzetére figyelmeztető demonstráción a budapesti Dózsa György úton 2013. október 20-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Schmuck Andorékat is maga mögé utasítva szerezte meg az országos lista hatodik helyét egy eddig szinte ismeretlen párt. A banki adósok jogaiért évek óta látványos akciókkal küzdő Kásler Árpád szerint a választási eredmény után már senki nem engedheti meg magának, hogy ne vegye komolyan őket. Mit lehet tudni a kampányban léghajóval, 30 léggömbbel és rappelő fiatalokkal támadó A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártról?
Vágólapra másolva!

„Semmi okunk a szégyenkezésre, a média ellenszelében sikerült ezt a szép eredményt elérnünk” – értékelte az Origónak vasárnapi országgyűlési választási szereplésüket a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt elnöke, Kásler Árpád.

Nem túlzott, tényleg szépen teljesítettek. A párt tavaly májusban alakult, és a vasárnapi választáson 22 657 vokssal hatodikak lettek az országos listán. Ezzel olyan neveket hagytak maguk mögött, mint Seres Mária, Szili Katalin vagy Schmuck Andor.

A párt jelöltjei a Békés megyei körzetekben, Pest megyében és a fővárosban szerepeltek a legjobban. Előbbin Kásler azért nem lepődött meg, mert maga a szervezet is Békés megyei, jobban ismerik őket a választópolgárok itt, mint az ország más részein. A budapesti eredmény pedig szerinte annak köszönhető, hogy aktivistáik az utolsó napokban mindent beleadtak, vidékről utaztak a fővárosba, hogy segítsenek a jelölteknek aláírást szerezni.

Bankokkal harcoló belsőépítész

A gépészmérnök végzettségű 42 éves Kásler az elmúlt két évben főleg a banki adósok érdekében szervezett tüntetésekkel hívta fel magára a figyelmet. Részt vett például abban a több száz fős demonstrációban, amelyet tavaly nyáron szerveztek Orbán Viktor XII. kerületi háza elé, de egyik szervezője volt annak az ülődemonstrációnak is, amely tavaly augusztusban több órán át akadályozta a közlekedést az Astoriánál. Káslert ez utóbbiért őrizetbe is vették, közérdekű üzem működése megzavarásának gyanújával.

A legtöbben mégis onnan ismerik a nevét, hogy 2012 áprilisában jogerősen pert nyert az OTP ellen. A keresetet feleségével együtt azért indította, mert két pontot kifogásolt a hitelszerződésükben: azt, hogy a bank devizában tartotta nyilván a hitelhez kapcsolódó kezelési költséget, illetve, hogy a törlesztőrészleteket a devizaeladási árfolyamon átszámítva szedte be a bank. A másodfokú bírósági ítélet után az OTP bejelentette, hogy felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához, majd a Kúria az Európai Bírósághoz továbbította a kérdést. Jelenleg erre a válaszra vár a magyar bíróság.

Kásler Árpád beszél a devizahitelesek helyzetére figyelmeztető demonstráción 2013 októberében Forrás: MTI/Soós Lajos

Az MTI archívuma szerint Kásler 1997-től az Egyesült Államokban, a Kaliforniai Nemzetközi Egyetemen tanult, és belsőépítészként dolgozott. 2003-ban tért vissza Magyarországra, hat évvel később pedig megalapította a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetét, amelynek a mai napig elnöke is. A 2010 őszi önkormányzati választásokon Gyulán független polgármesterjelöltként indult. 2012 végén lett Gyulán a Rendszerváltó Mozgalom Párt elnöke, amely a nevét tavaly májusban változtatta A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártra.

Pártja elnevezését egy korábbi interjúban azzal indokolta, hogy a nagytőke meg akarja venni Magyarország javait, és azok akarják eladni – a lehető legolcsóbban, lehetőleg ingyen – a gyárakat, az ipart, a mezőgazdaságot, a közműhálózatot, akik eddig is eladták. Szerinte erre az a bizonyíték, ahogy az elmúlt években elorozták az emberek feje fölül a házakat.

Átadja Orbánnak a stafétabotot

A hatodik hely meglepően sikeres szereplés, de Káslerék még ennél is jóval grandiózusabb tervekkel vágtak neki a választásoknak. Az elnök korábban azt mondta, ha minden devizaadós rájuk szavaz, kétharmaddal nyernek. Szerinte egy rosszul időzített bejelentés az oka, hogy végül ez mégsem sikerült.

Az Origónak azt mondta: pár órával az után, hogy megjelentették közleményüket, amelyben azt kérik, hogy a devizakárosultak szavazzanak rájuk, Orbán Viktor bejelentette, hogy a devizaadósok megmentésére készülnek. Kásler azonban nem dühös a kormányfőre: „Ezzel nagy feladatot vett le a vállamról, ezennel át is adom neki a stafétabotot. Oldja meg ő a problémát, én öt évig küzdöttem ezzel.” Kérdésünkre, hogy ha átadja ezt a feladatot, mi lesz a politikai programjuk vezérfonala a jövőben, azt mondta: a hitelesek problémája csak egy a kéttucatnyi programpontjuk közül, bőven tudnak mással is foglalkozni.

Ezek közül lehet az egyik például a banki uzsorakövetelések – ahogy ők nevezik – eltörlése, és a magyar emberek hazaszeretetének visszaállítása. A választások előtt a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy szeretne olyan politikai és gazdasági légkört teremteni, amelyben a fiatalok, akiknek nagy többsége a jövőjét most külföldön tervezi, itthon akarjon boldogulni.

Léghajó vitte az üzenetet

Az államtól a 66 egyéni jelöltjük után 298,5 millió forint támogatást kaptak, és ezt Kásler állítása szerint majdnem teljesen el is költötték a kampányukra. Országosan 30 ezer plakátot ragasztottak ki, az összes megyei lapban megjelentettek féloldalas hirdetést, programjukat pedig 15 millió példányban nyomtatták ki. Ezen a ponton azonban nem álltak meg: béreltek két kisrepülőt, amelyek a párt molinójával végigrepültek az ország összes települése fölött. De volt egy léghajójuk és közel harminc léggömbjük is. A földön az aktivisták tartották a frontot, akik az utcán kampányoltak, és kiosztottak 100 ezer palack, a párt emblémájával ellátott ásványvizet.

A kampányban nemcsak a devizakárosultakat, hanem a fiatalokat is próbálták megfogni. A Keleti Szövetség Nem eladó című rapszámát március végén töltötték fel a YouTube videomegosztóra. A dalban a következőkkel próbálták meggyőzni a választókat:

  • „Hé, Mr. President! Üdv a pokolban, a népet maga tartja a legnagyobb nyomorban.”
  • „Gyertek vissza külföldről, emberek, tegyünk együtt azért, hogy munka legyen rengeteg.”
  • „Árulók készüljetek, jön már az Árpád, vele tart az ifjúság.”

A jelöltek után járó egymillió forintot nem vette fel a párt, néhány képviselőjelöltjük azonban igen. A törvények értelmében ezt vissza kell fizetniük a választások után, ha 2 százaléknál kevesebb szavazatot kapnak a listán. Mivel ez nem sikerült nekik, ez rájuk is vonatkozik, Kásler azonban bízik benne, hogy ezt "méltányosságból elengedik majd".

Ez a párt nem kamupárt többé!

A párt hivatalos Facebook-oldalát egyelőre nem lepték el a gratuláló szimpatizánsok. Néhány poszt van mindössze, ezek közül az egyik az újratervezésről szól, és hogy nem szabad búbánatba merülni. Egy másik hozzászóló ennél sokkal lelkesebb: „Elismerésem, és én továbbra is itt leszek, kitartok!”

Kásler azt mondta, a nép döntését el kell fogadniuk, emelt fővel hagyják el a ringet. Szerinte a vasárnapi eredmény is azt bizonyítja, hogy komolyan kell őket venni, és senki nem hívhatja őket ezentúl kamu- vagy megélhetési pártnak. Annak ellenére, hogy a beszélgetésben többször is arra panaszkodott, hogy a média nem foglalkozik eleget velük, arról nem akart mesélni, hogy az EP-választásra mivel kampányolnak majd. „Mindent a maga idejében. Már így is jóval többet mondtam a kelleténél.”