Orbán egyértelmű győzeleméről írnak külföldön

2014.04.07. 09:50

Egyértelmű választási győzelmet aratott Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetközi hírügynökségek első értékelései szerint. A legtöbb beszámoló emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány sok nemzetközileg bírált döntést hozott, és a jövőben is hasonlókat ígért.

A DPA német hírügynökség a budapesti tudósításában Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetőjének nyilatkozatát idézte, aki elismerte az ellenzék vereségét, és kijelentette, hogy "ebben a struktúrában a magyarok többségének nem tudtak valós alternatívát kínálni".

A DPA szerint az Orbán-kormány ugyanakkor "a demokrácia- és piacpolitikai szempontból kétséges törvények elfogadásával az elmúlt években ismételten aggodalmakat váltott ki az EU-ban".  A tudósításban megemlítik, hogy Orbán a médiahatóságnak "több lehetőséget adott a közmédia pórázon tartására, a magyar jegybank gyakorlatilag nem független a kormánytól, és az új alaptörvény megköti a jövendő kormányok kezét az adó- és jövedelempolitikában."

A tudósítás kitért arra, hogy a szomszédos országokban élő 200 ezer választásra jogosult magyar zömmel Orbán Viktort támogatta, aki lehetővé tette számukra a magyar állampolgárság megszerzését állandó magyarországi lakóhely nélkül.

Az APA osztrák hírügynökség kiemelte, hogy a miniszterelnök pártjának négy év után ismét sikerült jelentős győzelmet aratnia. Még a kétharmados többség is újra biztosítottnak látszik, ha csak egyetlen mandátummal is, ha a választókörzetekben drámai változások nem történnek.

A jelentés szerint az eredmény nem meglepő, már jóval a választások előtt jelentős Fidesz-győzelmet vártak, csak a mértékében tértek el az elemzői vélemények.

A Reuters brit hírügynökség is azt emelte ki, hogy Orbán az elmúlt négy évben ismételten összeütközésbe került az Európai Unióval és a külföldi befektetőkkel unortodox politikája miatt, és a vasárnapi választás után az üzleti világ arra készül, hogy "a kiszámíthatatlan, és egyesek számára ellenséges intézkedések újabb korszaka következik."  De sok magyar számára Orbán, a kommunizmus ellen küzdő egykori ellenzéki a nemzeti érdekek bajnoka. Örülnek annak is, hogy kormányzása alatt a személyi jövedelemadó mellett csökkentek a háztartások rezsiköltségei – írták.

A Reuters kiemelte a Jobbik jó szereplését, amit Európában szoros figyelemmel követnek, próbálva következtetni arra, hogy a májusi európai parlamenti választásokon milyen eredmény várható a hasonló szélsőjobboldali pártoktól, köztük a francia Nemzeti Fronttól és a holland Szabadság Párttól. Cas Mudde, az amerikai Georgia Egyetem tanára a hírügynökségnek azt mondta, a Jobbik lett a legerősebb szélsőjobboldali párt az EU-ban, felülmúlta az osztrák Szabadság Párt tavalyi, ugyancsak kimagasló eredményét is.

A jelentés utalt az Orbán-kormány elmúlt négy évben hozott intézkedéseire, a magánnyugdíjpénztárak államosítására, a válságadókra és a bankadóra, a devizahitelesek érdekében a pénzintézetekre rótt terhekre. Orbán újraválasztása esetére hasonló intézkedéseket ígért, az üzleti világ arra számít, hogy a bankszektor nagy szeletei kerülnek állami kézbe, és nagyobb terhek nehezednek majd a külföldi szolgáltatókra. "A kiszámíthatatlan politika kihathat a forint árfolyamára, különösen, ha a jegybank tovább csökkenti a már amúgy is rekordalacsonyságú kamatlábat" – írta Reuters, hozzátéve: Orbán politikája segített a magyaroknak kikerülni a recesszióból, de egyes közgazdászok szerint elriaszthatja a befektetőket, akikre az országnak szüksége van a hosszú távú növekedéshez.

A választás mélypontra juttatta a baloldalt, amelynek kezéből a Fidesz 2010-ben kiragadta a kormányrudat. Egyes magyarok azonban aggódnak, hogy hiteles kihívó híján Orbán "túl sok hatalmat koncentrálhat a kezében" – írja a Reuters.