A tüntetők elbontották az emlékmű köré húzott kordont

szabadság tér, a német megszállás emlékműve, tüntetés, kordonbontás
Vágólapra másolva!
Több százan demonstráltak a Szabadság téren, miután a kormány úgy döntött: elkezdik a sokat vitatott német megszállási emlékmű építési munkálatait. A Demokratikus Koalicíó által szervezett tüntetés résztvevői lebontották az építkezés köré felhúzott kordonokat. A rendőrség nem avatkozott közbe, csak kamerázták az eseményeket.
Vágólapra másolva!

Kedd délután tüntetést szervezett a Szabadság térre a Demokratikus Koalicíó, miután a kormány úgy döntött: elkezdik a sok vitát kiváltó német megszállási emlékmű építését. A nagyjából 300 demonstráló a tüntetés egy pontján lebontotta az építési terület köré felhúzott kordonokat. "Ez a kordon nem maradhat" - mondták a demonstrálók. Rendőrök ugyan voltak a helyszínen, de tudósítónk szerint nem avatkoztak közbe, néhány tagjuk a tüntetőket kamerázta.

További képekért kattintson! Fotó: Magócsi Márton - Origo

A szervezők arra kérték a demonstrálókat, hogy semmit ne romboljanak le, ami az elzárt területen van.

A kordont először az útra döntötték, és mécseseket gyújtottak. A tüntetés este fél kilenc körül véget ért, de a szervezők azt mondták: páran a helyszínen maradnak, és folyamatosan őrködnek majd, mert "ez a helyen szobor nem épülhet". Az egyik résztvevő munkatársunk szerint azt mondta, jó, hogy lebontották a kordont, de nem tudni, hogyan tovább. Este háromnegyed tíz körül munkatársunk szerint már csak nagyjából tíz rendőr, és öt tüntető maradt a téren.

További képekért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A sok vitát kiváltó német megszállási emlékmű építését kedden kezdték el a Szabadság téren. A Miniszterelnökség az Origónak azt mondta: a kormányhatározat szerint május végén már állnia kell a szobornak, ezért kezdték el az építkezést.