Az ATV-t hiányolták a baloldal legnagyobb vesztesei

szoci körzetek, az mszp vidéken, illusztráció
Sajókaza, 2012. október 10. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j2) és Niedermüller Péter, a DK alelnöke (j) elsétál egy régi MSZP-s plakáttal borított építmény mellett a sajókazai Sólyom telepen, a párt A mi országunk elnevezésű országjáró körútján 2012. október 10-én. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Három olyan választókerület volt, ahol a baloldal jelöltje még a 16 százalékos eredményt sem érte el. Egy az ország nyugati, egy a keleti sarkában, és egy valahol középtájt. Az itteni jelölteket és kampányfőnököket kérdeztük, mivel magyarázzák a rossz eredményeket.
Vágólapra másolva!

14,77 százalék – Vas megye 3-as körzet, Körmend

A körzetben gyakorlatilag minden összejött, ami gyengíthet egy választási szereplést, derül ki Czeglédy Csaba megyei kampányfőnök szavaiból. Az országban sehol nem kapott olyan kevés voksot a baloldal, mint ott, a szavazatok 14,77 százalékát sikerült megszerezniük. A megyei MSZP-nél hiába kerestük a jelöltet, Wrzava Pált, Czeglédyhez irányítottak minket, mondván, ő nyilatkozik. A kampányfőnök szerint egyrészt hagyományosan jobboldali területről van szó, 90-től 94-ig nagyon erős volt ott az antikommunista SZDSZ támogatottsága. A választók 94 után más pártot kerestek ugyan, de az antikommunizmus maradt. Másfelől a határ környéki falvakban élők évtizedekig szenvedték a határzárt, amiért az MSZMP-t okolják, ez sem erősíti helyben az MSZP-t, magyarázta a történelmi hátteret.

Ami pedig a jelent illeti: igazi saját MSZP-s jelöltjük nem is volt, így belementek, hogy a baloldali összefogás más pártjai adjanak jelöltet, így jött végül a képbe Wrzava Pál, az Együtt-PM, pontosabban a náluk is kevésbé ismert Szolidaritás politikusa, aki nem helyi születésű, négy-öt éve költözött oda a fővárosból. "Még az MSZP-sek számára is ismeretlen volt, legalább egy év kellett volna, hogy felépítsük őt, de sajnos az összefogás ennél később jött, így erre nem volt időnk" – mondta Czeglédy, hozzátéve, hogy sok körzetben még a kampánystáb sem tudott időben összeállni.

Mindehhez még hozzájött a választókerületi határok átrajzolása is. Így jelentősen megnőtt a körzet, a dolgokba frissen belecsöppent jelöltnek ezt kellett volna bemozognia, ami Czeglédy szerint nem sikerült. Mindez a megyén belül a körmendi körzetben csapódott le, Szombathelyen például kifejezetten jó baloldali eredmény született, ott 13 ezer szavazatot, 32 százalékot szereztek, ennyi vokssal ősszel akár polgármestert is lehet állítani, magyarázta a kampányfőnök. Nem segítette a baloldalt az sem, hogy a jobbikos jelölt, Bana Tibor rutinos és ismert politikus, ráadásul parlamenti képviselő, így a politika iránt érdeklődők rendszeresen találkozhattak a nevével és az arcával.

15,61 százalék – Fejér megye 5-ös körzet, Sárbogárd

"Találkoztam olyan emberrel a körzetben, aki a férjével szinte egyszerre vesztette el a munkáját mostanában, és mégis a Fideszre szavaz. Nem lehet megérteni az ilyet." Így panaszkodott az Origo megkeresésére a 15,61 százalékot szerző Ecsődi László baloldali jelölt. A politikus ezzel az MSZP második legrosszabb 2014-es eredményét hozta. Ecsődi az Origónak azt mondta, a körzethatárok módosítása előtti választókerület is erősen jobboldali volt, de az új határokkal még jobboldalibbá vált. "A terület nagy része az illyési puszták népe. Éhezik, de mégis a kormányra szavaz. Vagy azt mondja, hogy direkt rájuk szavaz, hogy egyék meg, amit főztek" – mondta Ecsődi.

Az állítólagos médiatúlsúlyra ő is panaszkodott. Szerinte az ATV nem éri el az embereket, a Klubrádió pedig ott nem fogható. "Az emberek csak olyan hírekkel találkoznak, ami a jobboldalnak kedvező" – magyarázta. Szerinte a munkájukat nehezíti, hogy a kistelepüléseken az emberek félnek nyilvános kapcsolatba lépni az MSZP-vel. "A másik faluból jöttek a fórumokra az emberek, mert a saját falujukban ismerik őket, ott nem mertek elmenni. Volt olyan, hogy egy családi házban tartottunk minifórumot, oda 15-en jöttek, aztán meghirdettük ugyanott, csak nyilvános helyszínen, ott tízen voltak" – magyarázta.

Emellett kevés pénzük volt, óriásplakátot nem tudtak kitenni, mert szerinte minden hely fideszes érdekeltséghez tartozott. Ráadásul mivel a körzetét átalakították, újra kellett építeni mindent: őt sem ismerték helyben, ő sem ismerte a környék egy részét. Azok a "rugalmas, talpraesett emberek", akik rá szavaztak volna, már rég Londonban dolgoznak, és ők nem fektettek energiát a választásokba. "Ez sok apró dolog, ami összeadódik, de ennél akkor is jobb eredményt kellett volna hoznunk. Településenként kell megnézni, mi volt a probléma, mert minden emberi közösség más és más" – mondta. Építkezni kell, meg kell értetni az emberekkel, hogy Európa felé kell menni, nem Kelet felé. "A szélsőjobb megígéri, hogy megszünteti a bűnözést, de fogalma sincs, hogy hogyan. A gazda szavazna az uniós kilépésre, de a földalapú támogatás meg kell neki? Ezekre kell megtalálni a választ, és egyszerű mondatokkal elmondani az embereknek" – vélekedett Ecsődi.

15,73 százalék – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es körzet, Vásárosnamény

"Keveset tudtunk nyilatkozni, csak az ATV állt rendelkezésre, de az meg itt nincs a kábelszolgáltatók kínálatában." Ez, vagyis a média hiánya volt a rossz szereplés egyik fő oka Baka István, a Vásárosnamény-központú szabolcsi 4-es körzet baloldali jelöltje szerint. Az ország legkeletibb sarkában neki a szavazatok 15,73 százalékát sikerült megszereznie. Baka szerint ő a kampány alatt mindösszesen egyszer tudott megszólalni a helyi, szerinte fideszes hátterű rádióban, emellett egyszer a Klubrádió kérdezte őt az ukrán helyzetről, az a téma viszont nem volt a kampány része.

Közben a Fidesz hatékonyan sulykolta az emberekbe a Simon-ügyet, panaszkodott Baka. Azt mondta, meglepetés volt számukra az is, hogy a szavazóik egy része a jelek szerint átment a Jobbikhoz. "Az elszámoltatás ígérete miatt, ez itt nagyon betalált az embereknél" – mondta. A politikus azt mondta, lesz a pártnak országos értekezlete, amin értékelik majd a dolgokat, "ez egy hosszú távú kérdés, nem lehet most gyorselemzést adni", de az biztos, hogy jobban oda kell figyelniük a pártépítésre, több aktivistát kell szervezniük, a kapcsolattartást az emberekkel komolyan kell venni.

Ő egyébként úgy véli, mindent megtett, amit lehetett, másfél hónap alatt nyolcezer kilométert utazott a kampány alatt. Hogy négy év múlva mi lesz, azzal még nem foglalkozik, mindenesetre ő akkor már hatvanéves lesz, és nem akar indulni a választásokon.