Fertőzés miatt kiürítik a szegedi klinika újszülött osztályát

2014.04.08. 14:07

Egy kisbaba meghalt, öt megfertőződött a szegedi klinika újszülött intenzív osztályán, ezért bezárták és kiürítik a részleget. Ugyanaz a fertőzés terjed, amiben Miskolcon 9 gyerek meghalt.

Kiürítik a szegedi gyermekklinika újszülött intenzív osztályát - írja a Délmagyar. A részlegen szombat óta zárlat van: öt csecsemő fertőződött meg a tüdőgyullladást okozó klebsiella baktériummal. Ugyanez a fertőzés ütötte fel a fejét tavaly augusztusban Miskolcon, ott tíz nap alatt kilenc koraszülött halt meg.

A tüdőgyulladást okozó baktérium jelenlétét szombaton több csecsemőn is észrevették. Egyikük, akinek más betegségei is voltak, meghalt, a többiek állapotát stabilizálták. Azóta nem érkeznek új betegek az osztályra. A csecsemőket a klinikán belül, elkülönítve helyezik el. A koraszülötteket és ellátásra szoruló újszülötteket más társintézményekbe viszik. A rektor azt valószínűsíti, hogy az osztályt csütörtökön vissza lehet költöztetni.

Rendszeres járványügyi ellenőrzéskor fedezték föl a klebsiella pneumoniae fertőzést a Szegedi Tudományegyetem koraszülött-intenzív osztályán, ahol ezután minden szükséges intézkedést megtettek – közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kedden a helyszínen.

„A rendszer összes szereplője tankönyvszerűen, időben tette a dolgát” – mondta a politikus az egyetem és a klinikai központ vezetőivel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.