A szobor miatt mondott le Mazsihisz ügyvezető igazgatója

Vágólapra másolva!
A német megszállási emlékmű is szerepet játszott abban, hogy Zoltai Gusztáv felajánlotta lemondását a Mazsihisz ügyvezető igazgatói posztjáról. A Szombat Folyóirat viszont azt írta: többek között a temetői visszaélések, egy vitatott liftberuházás és a Nyári Zsidó Fesztivál gazdálkodása állhat a Zoltai döntése mögött.
Vágólapra másolva!

Lemond tisztségéről Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója – írja a Szombat Folyóirat az ATV hírére hivatkozva. Zoltai egy szűkkörű megbeszélés után döntött úgy, hogy felajánlja lemondását. A megbeszélésen a Mazsihisz átvilágításának eredményeit tárgyalták. A Szombat Folyóirat információi szerint, többek között a temetői visszaélések, egy vitatott liftberuházás és a Nyári Zsidó Fesztivál gazdálkodása képezte a vizsgálódások elsődleges irányát.

A Mazsihisz jelenlegi elnöke tavalyi megválasztását követően beszélt a szervezet teljes átvilágításának szükségességéről, és eredeti céljai szerint az átvilágítás eredményét a közvélemény számára is megismerhetővé teszik majd.

A Szombat azt írja, hogy elsősorban a Kozma utcai temetővel kapcsolatos visszaélések vezettek korábban rossz fényt a Mazsihisz vezetésére. A temetőben még 2011-ben tárt fel korrupcióra utaló nyomokat a rendőrség, többek közt a Mazsihisz-tag Budapesti Zsidó Hitközség könyvelésében nem szereplő, számla nélküli sírhelyvásárlásokra és a nyilvántartásból hiányzó temetésekre derült fény.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azonban a Szombat által felsorolt okok közül egyiket sem hozta szóba, és átvilágításról sem beszélt. Azt mondta: Zoltai lemondása szoros összefüggésben van azzal, hogy a kormány építeni kezdte a német megszállási emlékművet. "Őt is, és minden holokauszttúlélőt frusztrálja, ami történik. Ő ebben a közéletben nem akarja tovább csinálni a feladatait" - indokolta Heisler a döntést.