Újra lebontották tüntetők a kordont az emlékműnél

szabadság tér német megszállás emlékmű kordonbontás
Tüntetők lebontják a kordont, amely a budapesti Szabadság téri, a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű helyét keríti el 2014. április 9-én. A kordont először április 8-án, a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatója után bontották el, amelyet az építők visszaállítottak
Vágólapra másolva!
Tüntetnek a Szabadság téren a német megszállási emlékmű felépítése ellen. A demonstrálók megint lebontották az építési terület köré felhúzott kordont.
Vágólapra másolva!

Megint lebontották demonstrálók szerdán azt a kordont, amely a budapesti Szabadság téri, a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű helyét keríti el.

A helyszínen Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke és Horváth Csaba, az MSZP fővárosi vezetője azt hangsúlyozta, hogy nem engedik fölépíteni az emlékművet, amely szerintük az újnácik gyülekezőhelyévé tenné a Szabadság teret. A tüntetők a "nem hagyjuk" jelszót skandálták. A helyszínen tartózkodó rendőrök nem léptek közbe.

A Tolerancia Facebook Csoport által meghirdetett rendezvényen, amelyen háromszázan vettek részt - a keddi, hasonló megmozdulással ellentétben - nem csupán a kordon elemeit fedő fóliát távolították el a tüntetők, hanem szerszámokkal szétszedték a kordont tartó alumíniumszerkezetet is.

Ma is lebontották a kordont a tüntetők Forrás: MTI/Kovács Tamás

A demonstráción sokan sárga csillaggal, illetve áthúzott horogkeresztet ábrázoló jelvénnyel a mellükön jelentek meg. A kifeszített molinókon többi között olyan jelszavak voltak olvashatóak, mint "történelemhamisítás: szellemi kútmérgezés","Orbán, a nagyszüleid mit szólnának ehhez a szoborhoz???". A demonstráción a DK, az MSZP és a Liberálisok zászlóit lehetett látni.

A helyszínen tartózkodó rendőrök nem léptek közbe.

A sok vitát kiváltó emlékművet kedden kezdték el építeni, a Demokratikus Koalicíó által szervezett tüntetésen kedd este elbontották az építési terület köré felhúzott kordont, ezt a munkások szerda délután újra felhúzták.