Furcsa dolgokat találnak a Balatonban

Vágólapra másolva!
Az idén megpróbálják megtisztítani a medret, több városban pedig parti kamerákat telepítenek.
Vágólapra másolva!

Az idei évre kapott 220 milliós fejlesztési keretből 45 milliót szán biztonsági célokra a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) – írja a Zaol.hu.

Mint Jamrik Péter, a BFT közbiztonsági tanácsnoka elmondta, az idén komolyabban akarnak foglalkozni a mederben lévő idegen tárgyak felkutatásával és eltávolításával, ilyenek például a világháborús lövedékmaradványok, ki nem vett stégek, mólók, horgászállások részei. Néha egészen meglepő tárgyakat is találnak, előkerültek már a mederből hosszú zagyszivattyúcsövek, 300 literes üzemanyagtartály és rossz hűtőszekrény is. A tárgyak egy részét a befagyott tavon hagyják ott, és sűrűn okoznak károkat a hajókban és csónakokban.

A fejlesztési pénzből a tervek szerint nagy felbontású, forgatható parti kamerákat is telepítenek majd Füreden, Keszthelyen és Siófokon. A magas szállodák tetején kiépítendő kamerákkal a Balatonon zajló mozgásokat figyelik majd, a rendszert a vízügy, a vízi rendőrség, a vízi mentők és a katasztrófavédelem is tudja használni, segítségével rendkívüli időjárás esetén meg lehet határozni, hogy hova kell mennie a járőrnek. Fonyódon már működik ilyen kamera, azzal jó esetben még a Badacsony előtt lévő vitorlások típusát is be lehet azonosítani.