Uniós jogot sért az adómentes pálinkafőzés

Vágólapra másolva!
Az uniós jognak megfelelően fizetni kell a szeszfőzésért. A kormány viszont nem enged.
Vágólapra másolva!

Nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette, hogy évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni, főzetni – mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Unió bírósága.

Amennyiben a gyümölcstermesztők által átadott gyümölcsből szeszfőzdében előállított párlat a termesztők személyes fogyasztására szolgál, Magyarország az uniós szabályozásban előírt minimális jövedékiadó-mértéket köteles alkalmazni. Az uniós jog arra kötelezi a tagállamokat, hogy az etilalkoholra olyan jövedéki adót vessenek ki, amelynek a bortól és a sörtől eltérő alkoholtartalmú italokra vonatkozó minimumösszege 550 euró a tiszta alkohol egy hektoliterjére.

A kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett, és azt szeretné, ha a magyar kulturális örökség részét képező hagyomány tovább élne Magyarországon – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az Európai Unió bíróságának ítéletére.

Az Európai Bizottság 2013. február 21-én határozott úgy, hogy az Európai Bíróság elé viszi az ügyet. V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint az adómentes pálinkafőzés minőségi javulást hozott a területen.