Pelczné vezeti a Fidesz EP-listáját

Vágólapra másolva!
A hagyományok miatt került a Fidesz egyik alelnöke az európai parlamenti lista élére, amelynek befutó helyeire a határon túli területek képviselői is felkerültek. 
Vágólapra másolva!

Döntött a Fidesz az európai parlamenti listájáról. Az első 21 helyen - ennyi helye van Magyarországnak az Európai Parlamentben - a következő nevek szerepelnek:

01. Pelczné Gáll Ildikó
02. Szájer József
03. Tőkés László
04. Deutsch Tamás
05. Gyürk András
06. Gál Kinga
07. Schöpflin György
08. Erdős Norbert
09. Kárpátalja
10. Vajdaság
11. Kósa Ádám
12. Hölvényi György
13. Dömötör Csaba
14. Hidvéghi Balázs
15. Tóth Edina
16. Rákossy Balázs
17. Csóti György
18. Szemerkényi Réka
19. Király Nóra
20. Pálffy István
21. Felvidék

A listát jóváhagyó Országos Választmány (OV) csütörtök reggel egy órán keresztül ülésezett, a végén elsőként Orbán Viktor távozott a VIII. kerületi Polgárok Házából.

Kérdésünkre délelőtt az OV elnöke, Kövér László elmondta, azért került Pelczné Gáll Ildikó a lista élére, mert a Fideszben hagyomány, hogy az egyik alelnök vezeti listát. A párt EP-listáját 2009-ben Schmitt Pál vezette, aki akkor szintén a Fidesz egyik alelnöke volt.

A várhatóan biztos befutónak számító első 10-12 helyen a határon túli területek képviselői is helyet kapnak, Tőkés László a harmadik helyre került, a többi helyen megkérik a határon túli szervezeteket, hogy delegáljanak jelölteket - mondta el a délelőtti sajtótájékoztatón Pelczné Gáll Ildikó és Szájer József.

A Fidesznek hét olyan képviselője van - köztük Járóka Lívia, Haniss Ágness, Bagó Zoltán, Surján László, Glattfelder Béla - akik nem folyatják munkájukat az Európai Parlamentben, ők nem akarnak tovább dolgozni az EP-ben, vagy pedig itthon kapnak pózíciókat. Az Origo azon kérésére, hogy valamelyikük munkájával elégedetlen volt-e a pártvezetés, Pelczné azt felelte: valamennyi képviselőjük jól teljesített Brüsszelben. Úgy tudjuk, Bagóval elégedetlenek voltak, ezért nem jelölik újra.

Pelczné azt mondta, hogy a választmányi ülésen a magyar uniósbiztos-jelölt személyével nem foglalkoztak. Így arra sem kívánt reagálni, hogy a kormány ősszel Navracsics Tibort jelöli-e Andor László megüresedő helyére.

A sajtótájékoztatón a két fideszes politikus kitért a kormánynak az EU-hoz való viszonyára. Pelczné erről azt elmondta: nem tekintik az Európai Bizottságot Magyarország kormányának, ezért diktátumokat nem fogadnak el. A kormány így a jövőben is határozottan kiáll a magyar érdekek mellett, megvédi a magyar földet és a rezsicsökkentést. A politikus hozzátette, hogy az uniós kötelezettségeknek viszont továbbra is eleget fognak tenni.

A május 25-i európai parlamenti választásra készülő pártok az ország egész területén gyűjthetnek támogató aláírásokat, és egy választópolgár - ahogy az országgyűlési választás előtt - most is több listát ajánlhat.

Ahhoz, hogy egy párt indulhasson az EP-választáson, április 22-én 16 óráig 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjtenie és leadnia a Nemzeti Választási Irodánál. Eddig 35 pártot vettek nyilvántartásba az európai parlamenti választásra, és több jelölőszervezet már át is vette az ajánlóíveket, és megkezdte a támogató aláírások gyűjtését.