Leértékelt ajándék volt a belvárosi jegyző cipője

ötödik kerületi közgyűlés cipő
Sélley Zoltán, az ötödik kerület jegyzője. Cipő: Amedeo Testoni
Vágólapra másolva!
Az V. kerületi önkormányzat képviselő-testületi ülése elvileg a kerületben zajló ügyészségi nyomozás miatt lett volna érdekes, de fotósunk, Tuba Zoltán kiszúrt egy ennél is izgalmasabb dolgot. Sélley Zoltán jegyző cipőjét, rajta egy 980 eurós árcédulával. A jegyző szerint leértékelt ajándék volt a cipő.
Vágólapra másolva!

Sélley Zoltán, az V. kerületi önkormányzat jegyzője egy Amedeo Testoni márkájú cipőben jelent meg a kerületi önkormányzat csütörtöki képviselő-testületi ülésén. Cipője talpán még az árcédulát is rajtahagyta: ez azt mutatja, hogy lábbelije 980 euróba (jelenlegi árfolyamon nagyjából 296 ezer forintba) került. Az Amedeo Testoni egy olasz luxusmárka, az e-Bay-en 1100 dolláros áron kínálják cipőiket.

Sélley azt mondta, a cipőt 40. születésnapjára kapta a testvéreitől, akik leértékelve vették lábbelit a Vathy's Corner nevű budapesti boltban. A jegyző szerint a testvérei odaadták a számlát is: 89 300 forintba került nekik az ajándék. A Vathy's Corner Petőfi Sándor utcai üzletében megerősítették az Origónak, hogy náluk vehették Sélley cipőjét a múlt héten. A boltban csak Amedeo Testoni márkájú cipőket árulnak, éppen 70 százalékos akciójuk van, így a 980 eurós cipőt most 294 euróért adják.

Az árcédula Sélley cipőjén Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A jegyző fizetését törvény szabályozza, eszerint egy 10 ezer és 100 ezer fős lakosságszám közötti településen (ilyen az V. kerület is) a köztisztviselői illetményalap 8-szorosát kapja, ehhez jön a budapesti kerületek jegyzőinél a 40 százalékos vezetői pótlék. Ez összesen bruttó 432 880 forintos havi fizetést jelent. A magyar jog nem tiltja, hogy egy jegyzőnek cégei legyenek, ha ezek nincsenek kapcsolatban azzal az önkormányzattal, amelyiknek a hivatalát a jegyző vezeti. Sélleynek van is céges érdekeltsége, az Opten szerint egyik rokonával tag a Linalux Consulting nevű budapesti kft.-ben, ez a cég azonban beszámolója szerint 2012-ben csak 130 ezer forintos adózott eredményt hozott. Sélley jegyzősége előtt évekig volt a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Sélley cipője, rajta az Amedeo Testoni logójával Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Sélley Zoltán 2013 júniusában lépett hivatalba, a jegyzői székben Rónaszéki Lászlót váltotta. Az önkormányzat vezetése szerint Rónaszéki idejére datálódnak azok a hatósági ügyek, melyek miatt most nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség. Sélley korábban azzal került a hírekbe, hogy 2013-ban november végéig nem engedte a karácsonyi árusokat a Vörösmarty térre, betartatva egy olyan jogszabályt, amellyel elődje keveset törődött.

Megkérdeztük az V. kerületi önkormányzat sajtóirodáját is arról, hogy Sélleynek a jegyzői fizetésén kívül milyen más jövedelmei vannak, de kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ.

Sélley Zoltán, az V. kerület jegyzője Rogán Antal polgármesterrel Fotó: Tuba Zoltán - Origo