Rogán szerint olyan ügyben nyomoznak, amihez neki semmi köze

ötödik kerületi közgyűlés
V. kerületi közgyűlés, középen az MSZP-s Pásztor Tibor
Vágólapra másolva!
Nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség több, az V. kerületi önkormányzat hivatalát érintő ügyben is. A képviselő-testület ellenzéki tagjai zúgolódnak, hogy Rogán Antal nem tájékoztatta őket az egészről, ezért a képviselő-testületi ülésen mentek neki a polgármesternek. Rogán azt állítja, hogy nem az önkormányzatról, hanem az önkormányzat hivataláról szól a nyomozás, és neki ahhoz semmi köze.
Vágólapra másolva!

Pásztor Tibor, a Magyar Szocialista Párt V. kerületi önkormányzati képviselője az önkormányzat április 10-i képviselő-testületi ülésén tájékoztatást kért Rogán Antal polgármestertől a Központi Nyomozó Főügyészség V. kerületi önkormányzatot is érintő nyomozásáról. A szocialista képviselő az ülés előtt az Origónak elmondta, hogy Rogán a havonta megtartott polgármesteri beszámolóiban semmilyen tájékoztatást nem adott eddig az eljárásról, holott az ügyészség már december óta vizsgálódik.

Pásztor indítványozta, hogy – ha kell zárt ülésen, de – Rogán számoljon be az ügyről a képviselő-testületnek.

Nyomozás a hivatal ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán közölte, hogy a nyomozás érinti az V. kerületi önkormányzat hivatalának tevékenységét, és még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként. Az ügy részleteiről a nyomozás érdekeire hivatkozva további információt az ügyészség nem közölt.

A polgármester, aki a képviselő-testületi ülés előtt nem akart válaszolni az Origo tudósítójának kérdéseire, Pásztor indítványára azt közölte, hogy emiatt szükségtelen eltérni a képviselő-testületi ülés napirendjétől, a Központi Nyomozó Főügyészség eljárásával kapcsolatos kérdéseiket az ülés végén, a kérdések és interpellációk órájában szabadon feltehetik majd a képviselők. A polgármester szerint a hírekben az üggyel kapcsolatban részben félreértelmezhető és hazug állítások jelentek meg, de az önkormányzatnak nincs titkolni valója. "Ön is minden tájékoztatást megkap, amire szüksége van" – zárta Rogán.

Középen az MSZP-s Pásztor Tibor Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Pásztor Tibor nem volt megelégedve a polgármester válaszával. "Fajsúlyosabb ügy ez annál, hogy ennyivel elintézzük" – mondta, és ragaszkodott ahhoz, hogy a nyomozással külön napirendi pontban foglalkozzanak. A fideszes többségű testület azonban Rogán szándékának megfelelően az eredeti napirend megtartása mellett szavazott.

Az ülés végén az azonnali kérdések órájában Pásztor ismét kérte a polgármestert: adja a lehető legszélesebb körű tájékoztatást a nyomozásról. Rogán már a válasza elején megjegyezte, hogy az önkormányzat gazdálkodását illetően semmilyen vizsgálat nem folyik, ezt érintő iratot semmilyen hatóság nem kért be, a polgármestert sem kereste meg senki ilyen ügyben, és a képviselő-testületet sem érinti a nyomozás.

Sélley Zoltán jegyző a HVG V. kerülettel kapcsolatos szerdai cikkéről azt mondta, az több ponton nem felel meg a valóságnak, ugyanis nem igaz, hogy az önkormányzat gazdálkodását érintené a nyomozás, ahogyan az sem, hogy az önkormányzat megbízási szerződéseit vizsgálná a Központi Nyomozó Főügyészség. "A vizsgálat nem az önkormányzatot, hanem az önkormányzat hivatalát érinti" – mondta, majd hozzátette, hogy az ügyészség az ő jegyzői kinevezése előttről származó hatósági ügyekkel kapcsolatos iratokat foglalt le, önkormányzati megbízási szerződést – a hírekben szereplő információkkal ellentétben – nem.

– vágott közbe Rogán Antal. A polgármester elmagyarázta, hogy a kerület előző jegyzője, Rónaszéki László idején még nem állt a jegyzői poszt a polgármester irányítása alatt, sőt neki, mint polgármesternek nincs is beleszólása az olyan hatósági ügyekbe, amiket a mostani vizsgálat érint. "Ha én hivatali ügyintézőket utasítanék hatósági ügyekben, az törvényellenes is lenne."

Pásztor Tibor ezután csak arra volt kíváncsi, miért nem tájékoztatta a képviselő-testületet korábban valamelyik polgármesteri beszámolójában az önkormányzat hivatalában is folyó nyomozásról. "Az önkormányzat hivatala és az önkormányzat két külön dolog. A hatósági ügyek és az önkormányzat hivatalának ügyei nem tartoznak a polgármester irányítási jogkörébe, a polgármesternek ilyen ügyekben nincs is tájékoztatási kötelezettsége" – válaszolt Rogán.

Sélley Zoltán, az ötödik kerület jegyzője Rogán Antal polgármesterrel Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Sélley az ülés után az Origónak elmondta, hogy a lefoglalt dokumentumok több hatósági eljárásra vonatkoztak, vegyesen volt köztük többféle ügy is. "Az ügyészség munkatársai eleve úgy jöttek, hogy tudták, pontosan mit keresnek, és kiválogatták azokat az aktákat 2010, '11, és '12 környékéről, amiket el akartak vinni. Ezeknek az eredeti példányait foglalták le." Hogy pontosan milyen ügyekről van szó, azt ügyészségi utasításra nem kommentálta.

Rogán egy Pásztor Tibornak címzett kiszólással zárta a témát:

Az V. kerületi ellenzéki frakció nem elégedett meg az ülésen elhangzottakkal, Árvai Péter, az MSZP-frakció tagja az Origónak azt mondta, ha a polgármester nem mondja meg, milyen ügyekről van szó, hivatalos úton kérnek tájékoztatást a jegyzőtől.