Már tetszik az eredmény a Jobbiknak

Vona Gábor, jobbik
Vágólapra másolva!
A Jobbik elnöksége kétnapos ülésen elemezte ki a választás eredményét, és már jóval elégedettebbek, mint vasárnap. Kovács Béla helye biztos befutónak tűnik az EP-listán, amelyet még nem véglegesítettek. Mivel a frakció csökken, több volt képviselőről kell gondoskodni, de még erről sem döntöttek véglegesen.
Vágólapra másolva!

Bár a vasárnapi választás eredményét aznap este még keserűen fogadták a Jobbikban, azóta több vezető is azt mondta, hogy elégedettebbek lettek. „Tételesen végigmenve az eredményeken, hosszas fontolgatás után rájöttünk, hogy nem olyan rossz eredmény ez, és minden esélyünk megvan arra, hogy 2018-ban sokkal jobbat éjünk el. Az egyetlen, ami rossz érzés, hogy a baloldalt nem sikerült megelőznünk” – mondta egyikük. A Jobbik főleg a Dunántúlon erősödött meg, ennek vélt okairól itt és itt olvashat.

A párt elnöksége kedden és szerdán tartott egész napos üléseket, amelyeken az eredményeket elemezték ki, és a személyi kérdéseket vitatták meg. Információink szerint az idő nagy részében a párt európai parlamenti választási listáját próbálták összeállítani, bár egyelőre nem született meg a végleges névsor.

Vona Gábor már kedden bejelentette, hogy Morvai Krisztina vezeti a Jobbik EP-listáját. Információink szerint biztosnak tűnik, hogy az eddig szintén EP-képviselőként dolgozó, hat nyelven beszélő Kovács Béla is befutó helyet kap. Rajtuk kívül még Balczó Zoltánnal és Staudt Gáborral kapcsolatban merült fel, hogy befutó helyet kapjanak, de ez egyelőre nem dőlt el. Úgy tudjuk, a Jobbikban négy-öt befutó hellyel számolnak.

A Jobbik vezetése a budapesti eredményvárón Forrás: Zoltan Tuba

„Ahogy Orbán Viktor mondta annak idején: nem hagyunk senkit az út szélén magára” – szemléltette egy jobbikos, hogy mi lehet annak a 20 képviselőnek a sorsa, akik kiestek a parlamentből a szűkített létszám miatt. Több ilyen képviselővel is beszéltünk, és tapasztalataink alapján két csoportra lehet bontani őket.

Akik már a választáson sem indultak, már korábban beszéltek Szabó Gábor pártigazgatóval, aki – akárcsak Mesterházy Attila az MSZP-nél – a frakció melletti szakértői állást, illetve önkormányzati pozíciókat helyezett kilátásba. Megkérdeztünk több olyan jelöltet, aki a választás eredménye alapján nem jut be a parlamentbe, ők azt mondták, hogy egyelőre nem egyeztettek velük a jövőjükről. Információink szerint az elnökségi üléseken ezekről a jelöltekről is tárgyaltak, de még nincsenek végleges döntések. Mivel azonban ez pénz kérdése, „nagy lehetőségeik nincsenek anyagi értelemben”. Az elnökségi ülések hétfőn folytatódnak.

Úgy tudjuk, arról viszont kevés szó esett, hogy a párt új stratégiájának milyen szerepe lehetett a választási eredményben. „A néppártosodásról nyilvánvalóan az EP-választás után fogunk beszélni, mivel ez egy fontos kérdés. Bővíteni akarjuk a palettánkat mindenben, hogy a 2018-as választáson még jobban szerepeljünk” – mondta egy résztvevő.