Disznóól mellett tartotta munkásait, a nyugdíjukat is elvette

2014.04.11. 11:45

Rabszolgaként dolgoztatott két férfit éveken keresztül egy sándorfalvai építési vállalkozó. A gyanúsított az egyik sértett nyugdíját is elvette – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség.

A vád szerint az épületbontással foglalkozó vállalkozó az egyik sértettet 1997-ben, a másikat 2007-ben vette magához azzal az ígérettel, hogy lakhatást, élelmet biztosít nekik, cserébe át kellett adniuk a nyugdíjukat és a személyes irataikat.

A sértettek a vádlottnál egy disznóóllal és egy baromfiudvarral egybeépített fészerben laktak, áram és víz nélkül. A két férfi fizikai munkát végzett, főként bontásból származó téglákat tisztítottak.

A vádlott arra kényszerítette őket, hogy ingyen dolgozzanak, az egyik sértettnek pedig a nyugdíját sem adta át. Az odaköltözéskor elvett bankkártyával és a hozzá tartozó kóddal a pénzt fölvette, így mintegy 2,5 millió forint kárt okozva.

A Szegedi Járási Ügyészség a vállalkozót súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás, illetőleg akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés, nagyobb kárt okozó csalás, valamint közokirat-hamisítás bűntettével vádolja.

A vállalkozó szabadlábon védekezhet, az ügyészség börtönbüntetést kér.