Megszületett Iliász, a tevecsikó

teve, tevecsikó, állatkert, állat
Debrecen, 2014. március 21. A Debreceni Állat- és Növénykert hajnalban született kétpúpú tevecsikója fekszik anyja mellett kifutójában 2014. március 21-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az anyját először le kellett fogni, amikor meglátta. A kis teve az első állat, aki a volt Vidámpark területén született.
Vágólapra másolva!

Az Iliász nevet kapta a Fővárosi Állat- és Növénykertben született tevecsikó; ő az első olyan kis állat, amely a Vidámparktól örökölt területen született - adta hírül az intézmény a fővárosi önkormányzat honlapján.

A hamarosan megnyíló Holnemvolt Parkban a másfél hete átköltöztetett tevecsapat egyik állata, a nyolcéves Írisz szerdán világra hozta első csikóját. Az anyaállat tapasztalatlansága némi nehézséget jelentett, ugyanis Írisz először nem igazán tudta mire vélni az emlőket kereső csikó közeledését. Ezért a gondozóknak le kellett fogniuk az anyát, hogy a kicsi zavartalanul hozzájuthasson az anyatejhez.

Debrecen, 2014. március 21. A Debreceni Állat- és Növénykert hajnalban született kétpúpú tevecsikója fekszik anyja mellett kifutójában 2014. március 21-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A jövevény hím, és az Iliász nevet kapta a gondozóktól. A kis Iliász anyai ágon régi budapesti tevedinasztia sarja, hiszen nemcsak az anyja, Írisz született Budapesten, hanem már a nagyapja, Juszuf, sőt a dédnagymamája, Johanna is. Nem kevésbé nevezetes az üknagymama sem, hiszen annak idején szerepelt az Egri csillagok című regényből készült, 1968-ban bemutatott színes magyar mozifilmben. Ami az apai ágat illeti, a kis Iliász édesapja Kalifa, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark tevecsődörje, akinek országszerte vannak leszármazottai a tevéket tartó állatkertekben.