Tarlós kivizsgálná, mi folyik a BKK-nál

Vágólapra másolva!
A trolibuszbeszerzés miatt indul belső vizsgálat.
Vágólapra másolva!

A trolibuszbeszerzés ügye csak ráirányította a figyelmet arra, hogy ki kell vizsgálni, mi történik valójában a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) – mondta a Magyar Nemzetnek Tarlós István. A főpolgármester szerint csak az utolsó csepp volt a pohárban a jelen állás szerint megbukott többmilliárdos trolibuszbeszerzés, aminek meghiúsulásával nemcsak 24 új trolibuszt bukhat a főváros, de 3,4 milliárd forintnyi uniós forrást is.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a villamostenderen többszöri fellebbezése ellenére is vesztes Skoda beadványára semmisítette meg a 24 új trolibusz beszerzésére vonatkozó pályázati kiírást, mert a BKK a buszok felsővezeték nélküli üzemmódjára csak akkumulátoros és szuperkondenzátoros megoldást írt elő, dízelt nem, ezzel pedig a KDB szerint a cég megsértette a versenyszabályokat. A BKK szerint viszont nem lehet előírni olyat, hogy felsővezeték nélkül környezetszennyező legyen a trolik működése.

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent cikk szerint Tarlós István elmondta, hogy szerinte nem mindennapi eset, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság elkaszáljon egy EU-forrásokból finanszírozott járműbeszerzést, mint ahogy tette azt április 7-én a trolibusztenderrel. Ez felveti a kérdést, hogy Budapest egyik legfontosabb közszolgáltatójánál miként mennek a dolgok – fogalmazott a főpolgármester.

Tarlós szerint előfordult olyan eset is, hogy Vitézy Dávid vezérigazgató egy általa benyújtott előterjesztés megszavazására agitálta a BKK igazgatósági tagjait, miközben a javaslatot a beterjesztésekor saját maga sem támogatta. "Ez nem természetes" – mondta a főpolgármester.