Budapestre kerülhet az uniós rendőrakadémia

2014.04.16. 20:23

Az Európai Parlament (EP) elfogadta azt a javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Királyságból Magyarországra költözzön az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) - közölte Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője, a téma felelőse az Európai Parlamentben. Az EP jóváhagyása után a CEPOL már szeptemberben megkezdheti működését a magyar fővárosban.

"Hiszem, hogy nem csak Budapest lesz gazdagabb egy uniós ügynökséggel a jövőben, hanem a rendőrakadémia is nyer a fővárosunk kínálta adottságokkal, lehetőségekkel" - írta közleményében a magyar képviselő.

Az EP most arról is döntött, hogy az uniós rendőrakadémiának továbbra is az Európai Rendőrségi Hivataltól (Europol) külön kell működnie. Az Európai Bizottság részéről korábban ugyanis az a javaslat is felvetődött, hogy a költözni kényszerülő CEPOL-t össze lehetne vonni a Hágában működő Europollal, így a rendőrakadémia értelemszerűen nem került volna Budapestre.

A CEPOL az Európai Unió egyik ügynöksége. Feladata, hogy a vezető beosztású rendőrtisztek képzését végző tagországi oktatási intézmények között együttműködési hálózatot teremtsen, továbbá ösztönözze a határon átnyúló bűnüldözési együttműködést. Az ügynökség jelenleg a brit rendőrképzés központjának is otthont adó Bramshillben működik, de London jelezte, hogy a továbbiakban nem tud helyet biztosítani az intézménynek, ezért azt el kell költöztetni. 2010 óta a CEPOL igazgatója is magyar, Bánfi Ferenc.