Megint levelet írt Orbán a Mazsihisznek

2014.04.16. 18:18

Orbán Viktor újabb levelet írt a Mazsihisznek a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából, ebben a nemzet közös fájdalmának és veszteségének nevezte a holokausztot, de a Szabadság téri emlékműről vagy a Mazsihisz másik két februári kéréséről nem ír. A levél teljes szövege a kormany.hu honlapon olvasható.

Orbán azt írta, hogy

az emléknapon "új alkotmányunk szavaival valljuk, hogy a XX. század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra".

Meg azt, hogy

"itt az idő a megújulásra, eljött az ideje annak, hogy a magyar nemzet történelmét végre egészben lássuk."

És azt, hogy

"a magyar zsidóság fájdalma minden magyar ember fájdalma. Bár a holokauszt borzalma zsidó honfitársainkra méretett, az ő életüket, javaikat pusztította el, a nemzet közös fájdalma és vesztesége volt. Felfogásunk szerint ugyanis a magyar zsidóság a magyar nemzet része volt, és az is marad"

A miniszterelnök Orbán Viktor a levélben biztosította a Mazsihisz elnökét arról is, hogy a magyar zsidók közössége a most alakulófélben lévő kormány tiszteletére, barátságára és védelmére a jövőben is számíthat. "A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából kérem, fogadja együttérzésemet, és engedje meg, hogy kifejezzem a magyarországi zsidó közösség iránti nagyrabecsülésemet" – zárta levelét a miniszterelnök.

A Mazsihisz a Szabadság téri német megszállási emlékmű április 8-án megkezdett építése óta várja, hogy a kormány tájékoztatást adjon a terveiről. Orbán februárban még azt javasolta a zsidó vezetőknek, hogy húsvét és pészah után indítsák újra el a konzultációt a zsidószervezetek többsége által kifogásolt három ügyben: a megszállási emlékműről, a Veritas Intézet vezetőjéről és a Sorsok Háza múzeumról. Ezzel szemben viszont már április elején munkálatok kezdődtek a Szabadság téren.