A Nemzeti Választási Iroda oldala szerint már majdnem ezren jelezték, hogy az EP-választás során a 98 külképviselet valamelyikén kívánnak voksolni.

Az EP-választáson azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a voksolás napján, május 25-én nem tartózkodnak Magyarországon, az ország 98 külképviseletén - nagykövetségén és konzulátusán - szavazhatnak.

Ehhez május 17-én 16 óráig kell kérniük a külképviseleti névjegyzékbe vételt a lakóhely szerinti jegyzőtől. A kérelem benyújtható személyesen, levélben, a www.valasztas.hu honlapon vagy - ügyfélkapus regisztráció esetén - a www.magyarorszag.hu honlapon.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok azonban kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

A külképviseleteken a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet voksolni, kivéve az amerikai kontinens külképviseleteit, mert ott - az időeltolódás miatt - május 24-én, szombaton tartják a szavazást.

Az NVI nyilvántartása szerint eddig a legtöbben, több mint másfélszázan a brüsszeli külképviseletet jelölték meg, hogy ott kívánnak szavazni. Londonban, ahol az országgyűlési választáson 5300-an kívántak voksolni, az EP-választásra mintegy százan jelentkeztek már