A szakértők szerint nem igaz, amivel a rendőrgázoló védekezik: nem is vakították el, és az autójának sem volt semmi baja.

A Szegedi Törvényszék által kedden meghallgatott közlekedési- és az orvos szakértő is cáfolta annak az osztrák férfinak védekezését, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt.

A vádlott azt állította, részben a kormánymű hibája okozta az általa következetesen balesetként említett gázolást. Másrészt a vele szemben intézkedő másik rendőrjárőr a lehúzott ablakon benyúlva lefújta gázspray-vel, és az irritáló anyagtól elvakulva véletlenül ütötte el az áldozatot.

A bíróság elrendelte a Hummer típusú terepjáró helyreállítását, annak érdekében, hogy a közlekedési-műszaki szakértő elvégezhesse a szükséges vizsgálatokat. Szőke Zoltán szakértő a gázolást megelőző teljes folyamatot igyekezett rekonstruálni, és megállapította, a terepjáró kormány- és futóműve megfelelően működött. A szakember megállapította, a rendőr elgázolásában műszaki hiba nem játszott szerepet.

Buza János ügyvéd - a többek között a Rezesova-ügyben is szakvéleményt adó - Melegh Gábor közlekedési-műszaki szakértő kirendelését kérte a bíróságtól, annak érdekében, hogy a történtekről olyan animáció készüljön, amely a sértett mozgását is ábrázolja.

A rendőrségnél használ CSR-92 típusú gázspray biztonságai adatlapja szerint belégzés esetén köhögést, szédülést, akár eszméletvesztést, a bőrön és nyálkahártyákon erős irritációt okozhat. A légzési tünetek friss levegőn 30 perc alatt enyhülnek, a bőr vörössége azonban órákon át megmarad. Szabó Árpád igazságügyi orvos szakértő szerint nem valószínűsíthető, hogy a vádlottal szemben gázspray-t alkalmaztak, például azért sem, mert az állítása szerint a kontaktlencsét viselő férfinál a tünetek elsősegély nélkül nem szűntek volna meg hirtelen, az őt az esetet követően fél órával megvizsgáló háziorvos észlelte volna azokat.

A bírósági tárgyaláson bemutatták az eseményről - a vádlott útitársai által készített - videofelvételeket. Az első öt és fél perces, jó minőségű film részletesen ábrázolja az eset előzményeit, egyebek között azt is, amint a vádlott megpróbálja terepjárójával leszorítani az egyik motoros rendőrt, maga a gázolás, és az azt megelőző pillanatok azonban – részben a nagy távolság miatt – nem láthatók. Kegyeleti okok miatt a második felvételt zárt tárgyaláson játszotta le a bíróság.

Joó Attila tanácsvezető bíró közölte, a per előreláthatólag június végén folytatódik.