Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció biztos, hogy ott lesz a szavazólapon, négy kis párt listájáról még nem döntöttek.
Vágólapra másolva!

Kedden délután négy óráig adhatták le az aláíróíveket azok a pártok, akik indulni szeretnének a május 25-ig európai parlamenti választáson. Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól. A leadott ajánlásokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi, az NVB pedig a bejelentéstől számított három napon belül dönt a lista nyilvántartásba vételéről.

A Nemzeti Választási Bizottság az elmúlt napokban öt párt listáját már nyilvántartásba vette, így ott lesz a szavazólapon a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció neve. A választási honlap szerint leadta az összegyűjtött aláírásokat az LMP, A Haza Nem Eladó mozgalom, a Modern Magyarország Mozgalom és az Új Magyarországért Párt is, de az ő listájukról még nem hozott döntést az NVB.

A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt neve kerül fel. A választási honlap szerint ezt a maximális jelöltszámot csak a Fidesz-KDNP használta ki, az MSZP csak 20 jelöltet állított, a Demokratikus Koalíció 42, a Jobbik 36, az Együtt-PM pedig 33 nevet írt fel a listjára. A még döntésre váró pártok közül az LMP-nek 17, az Új Magyarországért Pártnak pedig csak 3 jelöltje lesz, ha nyilvántartásba veszik a listájukat.

Azok a pártok, amelyeknek a képviselői a határidőig nem viszik vissza valamennyi, a Nemzeti Választási Irodától átvett ajánlóívet, ívenként több mint 50 ezer forint bírságra számíthatnak. (Az országgyűlési választáson 1,8 milliárd forint bírságot szabtak ki a választási szervek emiatt.)