Szűk körnek osztanak csak lapot az év egyik legnagyobb bizniszében

EU-pénzek osztása a vízminőség javítására, Szűk körnek osztanak csak a lapot az év bizniszében, Fidesz-közeli győztesek
Áder János köztársasági elnök (b2) a Nyírségvíz Zrt. telephelyén 2013. március 21-én. Az államfő a víz világnapja alkalmából felszín feletti és alatti vizek, valamint az ivóvíz fontosságára és értékeire hívta fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!
A sok teketóriázás után az elmúlt hónapokban végre elkezdték szétosztani azt a több mint százmilliárd forint uniós pénzt, amit az ivóvízminőség javítására fordíthat az ország. A kormány sok önkormányzattól elvette a döntést, hogy gyorsítsa a munkát, és állami felügyelet mellett választották ki, kire bízzák a munkát. Az eddigi nyertesek között ott van Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor vejének üzlettársa és egy vidéki fideszes képviselő vállalkozása is.
Vágólapra másolva!

“Kis kormányzati nyomásra a fővállalkozó a multit választotta” - Barkász Sándor vállalkozó 2012-ben egy interjúban még ezzel magyarázta, hogy cége, a Békés Drén Kft. a szerinte egyedülálló módszerei ellenére miért nem tudott közbeszerzéseken jó munkákat elnyerni. Barkásznak ma már nem lehet oka panaszra, a 2010-ben még csak 2 milliárd, 2012-ben pedig 4 milliárd forint árbevételű cégének jól indult az év: egy konzorcium tagjaként megnyertek egy több mint 34 milliárd forintos közbeszerzési pályázatot.

Ez a 34 milliárdos pályázat valószínűleg az egyik legnagyobb szelet lesz abból az összesen közel 140 milliárd forintnyi uniós pénzből, amit ivóvízmőség-javításra költhet el az ország. Tavaly év elején a kormány arra kényszerült, hogy az ország több tucat településére lajtos kocsikkal szállítson ivóvizet, mert a magas arzéntartalma miatt nem felel meg az uniós előírásoknak. Magyarország már az uniós csatlakozáskor kötelezettséget vállalt a víztisztításra, de ezt 2000 óta annak ellenére nem sikerült megoldani, hogy az Unió pénzt is adott rá (a késlekedés okairól tavaly részletesen írtunk ebben a cikkünkben).

Áder János köztársasági elnök a Nyírségvíz Zrt. telephelyén. Forrás: MTI/Balázs Attila

Miután tavaly év elején lejárt az a többször meghosszabbított türelmi idő, amit a probléma rendezésre adott az Európai Unió Magyarországnak, a kormány az ideiglenes vízosztás mellett több intézkedést is tett, hogy gyorsítson az évek óta csak cammogó vízminőség-javító projekteken. A kormányváltás után a vízügy - ezen belül a víztisztítási feladatok is - a Vidékfejlesztési Minisztériumtól a Belügyminisztériumhoz kerültek, és egy kormányzati forrásunk tavaly már ezt is garanciának látta arra, hogy végre elkezdődjön a munka. "Amit tíz év alatt nem sikerült megvalósítani, azt majd most a Pintérék izomból átnyomják" - mondta.

A kormány rögtön határozatot is hozott arról, hogy bármelyik önkormányzattól elvehetik a víztisztító projekteket, ha úgy ítélik meg, hogy lassan halad a munka. A hosszú évekig tartó tétlenség után nem véletlen a sietség, az uniós pénzeket ugyanis 2015. június 30-áig el kell költeni, különben elvesznek. Azaz még körülbelül egy év van a hosszas közbeszerzési eljárásokkal nehezített munka lebonyolítására, úgy, hogy az érintett több mint 400 településen tavaly év elején még legfeljebb csak a tervezgetésig jutottak el. “Most megy ki az összes közbeszerzés, ez rengeteg munka. Ha minden alkalmas cég jelentkezik a beruházásokra, akkor is örülhetünk, ha csücskösen sikerül majd tartani a határidőt" - mondta akkor a közbeszerzéseken dolgozó egyik forrásunk.

A kormány tavaly októberig összesen 33 projektet vont a saját hatáskörébe, ezekből kettőben hirdettek nyertest, 11-ben pedig megkezdődött a tényleges előkészítés, néhány esetben már mérnöki munkák is zajlanak. Ez a 33 projekt 227 település vízminőségének javítását fogja össze (becslésünk szerint az érintett emberek kb. fele él itt), ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a Belügyminisztérium alá tartozó Országos Vízügyi Főigazgatóság intézi a teljes munkát, ők írják ki a közbeszerzéseket, ők választják ki a kivitelezőket is. A közbeszerzési értesítő szerint még csak most kezdődik majd a munkák java, a január végén kihirdett 34 milliárd forintos pályázat csak a második projekt, amelyben a kivitelezők kiválasztásáig is eljutottak már.

Egy kisebb, de szép falat

Az első, kivitelezásig jutott projekt értéke 12 milliárd forint, ez egy több tucat településre vonatkozó kivitelezési pályázat. Ezt a pécsi Aquaprofit Zrt. és a Szabadics konzorcium nyerte el. A pécsi cég nagyon jól ismeri a vízminőség-javító projekteket, mert az elmúlt években ők tervezték az érintett települések többségén - összesen közel másfélmilliárd forintért - az ivóvíztisztítás előkészítését, tervezését, engedélyezését. A közbeszerzési értesítőből nem derül ki, hogy a Szabadics Konzorciumnak a zalakarosi, családi tulajdonban lévő, az elmúlt években kis árbevételű Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.-n kívül kik a tagjai.

Barkász Sándor megnyugodhat

A Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megye településeit is érintő 34 milliárd forintos nagy beruházást eredeileg nettó 30 milliárd forintosra becsülték a közbeszerzési kiírásban, és bár az értékelésnél az ár volt a legfontosabb szempont, végül a tervezettnél több mint négymilliárd forinttal többet fog kapni érte a közbeszerzést két részletben elnyerő öt cég.

A Békés Drén Kft. az első, 8,2 milliárd forintos, és a második, közel 26 milliárd forintos részében is nyert. A céget még 1993-ban indította tulajdonosa, Barkász Sándor, aki korábban a Körös-Berettyó Vízgazdálkodási Társulatnál dolgozott fő-építésvezetőként. A ma már száz főt foglalkoztató cég honlapjáról nem derül ki semmi eddigi munkáikról, de Barkász 2012-ben egy interjúban azt mondta, hogy a speciális mélyépítés, egyedi cölöpözés, résfalazás, nagy mélységű és függőleges drénezés a szakterületük. Barkász a cég vezetése mellett közéleti tevékenységet is folytat, 2006 óta önkormányzati képviselő Békésen, az akkori és a 2010-es választásokon a Fidesz és a helyi jobboldali összefogás jelöltjeként indult.

A beruházás első szakaszában a pécsi Aquaprofit Kft.-vel fognak együtt dolgozni. A beruházás második részében a fideszes önkormányzati képviselő cége a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel, illetve a tiszakécskei Duna Aszfalt Kft.-vel nyert. Ezek a cégek nem először dolgoznak majd együtt közbeszerzésen elnyert munkákon: a Duna Aszfalt és a Békés Drén tavaly egy harmadik céggel együtt nyerte el a fővárosi önkormányzat csatornázási tenderét. A Békés Drén és a Mészáros és Mészáros Kft. 2012-ben versenytárs nélkül nyerte el a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egyik hosszú távú fejlesztési programját, illetve a Közgéppel és két másik céggel közösen ők nyerték a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás hulladéklerakók rekultivációjára kiírt közbeszerzését is.

A Békés Drén egy másik nagyobb, 1,1 milliárd forintos vízminőség-javító pályázatot is elnyert, ezt a Tisza-Maros Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás írta ki, és öt Csongrád megyei településen kell megoldaniuk a vízminőség javítását. Szerettük volna megkérdezni Barkász Sándort arról, minek tulajdonítja cége sikereit, de a cégén keresztül csak a titkáráig jutottunk el, aki arról érdeklődött, hogy még április 6-a előtt szeretnénk-e megjelentetni a cikket, majd megígérte, hogy ha Barkásznak lesz ideje válaszolni a kérdéseinkre, jelentkezik.

A kiválasztottak

A kormány irányítása alá került projektek közül 11 projektnél a Közbeszerzési Értesítő szerint eddig csak az első lépcsőfokig, a projektmenedzserek kiválasztásáig jutottak el. A közbeszerzési törvény lehetőséget ad arra, hogy ha a meghirdetett munka becsült értéke nem éri el a 25 millió forintot, akkor nem kell minden cég számára nyitott, tárgyalásos eljárást tartani, hanem elég, ha az ajánlatkérő legalább három cégtől ajánlatot kér, majd a meghívott cégek közül választják ki a nyertest.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság minden projektmenedzseri pályázatnál élt ezzel a lehetőséggel, és minden pályázatra ugyanazt a hét céget hívták meg. A meghívott cégek közül egy, a 2007 óta működő Envecon Környezetvédelmi és Projekttervező Kft. nem nyert el egyetlen pályázatot sem. Pedig a cég honlapja szerint van tapasztalatuk az ilyen munkákban: a referenciák között említik, hogy több mint 22 millió euró összértékű szennyvízkezelési és vízminőség-javítási projekten dolgoztak eddig.

Ugyanakkor négy, összesen több mint 75 millió forint értékű megbízást is elnyert a titokzatos EuPro Kft., amelynek honlapján márciusban egy telefonszámon és e-mail címen kívül semmi információ nem szerepelt - a telefonszámot pedig hiába hívtuk, egy nő válaszolt, aki azt mondta, nem ismeri a céget. A számot azóta levették a cég honlapjáról, az e-mail címre küldött kérdéseinkre pedig hetek óta nem kaptunk választ. Az EuPro Kft. tavaly április elején, a vízminőség-javító projektek beindulásának idején alakult át az addig Hód Event Kft. néven futó cégből. A kft. a cégbejegyzés szerint tavaly áprilisig éttermi és mozgó vendéglátással foglalkozott, csak a névváltás után került be tevékenységeik közé az üzleti és egyéb vezetési tanácsadás.

A cégnek április ötödikén az új név és tevékenységi kör mellett egy új tulajdonosa is lett: a PBE Energiamenedzsment Üzletviteli Tanácsadó Kft., amelynek tavaly január óta Hamar Endre az egyetlen tulajdonosa. Neki egészen az EuPro átalakulása előtti napig, április 4-ig közös cége volt Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal, és más vállalkozásokban is volt közös érdekeltségük. (Hamar két cégével, köztük a PBE Energiamenedzsment Kft.-vel az Átlátszó egy korábbi cikke szerint több négyszázmillió forintot nyert tavaly azon a napelemekre kiírt pályázaton, amelyet aztán Lázár János közbelépésére leállítottak.)

Az EuPrónak tavaly nyár óta Hamar cége mellett Fahn Gábor ügyvéd is a tulajdonosa. Az EuPro a négy projektmenedzseri feladat közül hármat a CePro Management nevű céggel közösen nyert meg. Ez a cég Fahn Gábor ügyvédi irodájának címére van bejegyezve, és szintén csak tavaly év eleje óta foglalkozik üzletviteli és egyéb tanácsadással, előtte a cégbejegyzés szerint többek között villanyszerelés, különböző építési munkák, zöldterület-kezelés, festés és weboldal-üzemeltetés tartozott a szerteágazó profiljukba. A cégnek tavaly év eleje óta Fahn Gábor korábbi üzlettársa a tulajdonosa, illetve egy magyar nevű, de szlovákiai lakhelyű férfi, aki megkeresésünkre azt ígérte, hogy írásban válaszol a kérdéseinkre, de azokra március közepe óta hiába várjuk a választ. Fahn Gábort mind a két cég sikereiről szerettük volna megkérdezni, az ügyvéd telefonon azt ígérte, hogy írásban válaszol a kérdéseinkre, de március 26-a óta tőle sem érkezett válasz a leveleinkre.

A meghívott cégek között volt, és két, összesen 34,8 millió forintos projektmenedzseri megbízást nyert el az OVF pályázatain az Econoterm Gazdasági Tanácsadó Kft., amely ugyan 2000 óta működik, de azóta összesen négy közbeszerzést nyert meg, mind a négyet tavaly, és mind a négyet ivóvízminőség-javító projektben. A cég a Hajdók család tulajdonában van, tavaly szeptember óta Jakab-Hajdók Fanni a cég egyetlen tulajdonosa, de korábban az édesanyja, Hajdókné Hazai Zsuzsanna, és az édesapja, Hajdók János Tibor voltak a cég tulajdonosai. Hajdók János Tibor a cégnyilvántartás szerint állami cégekben is dolgozik: az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségnél főosztályvezető, de korábban a Budapesti Fővárosi Vagyonkezelő Zrt.-nél is volt tisztsége, akárcsak Hajdókné Hazai Zsuzsannának, aki 2007 előtt a cég igazgatóságának elnöke volt. A cég nemcsak az OVF-től kapott projektmenedzseri megbízásokat, a hódmezővásárhelyi és a székkutasi, az önkormányzatok által meghirdetett vízminőség-javítási projekteket is ők fogják menedzselni.

Az Econoterm több pályázatot is a sződligeti Sport-Infrastruktúra Tanácsadó és Beruházó Kft.-vel közösen nyert el. Ennek a cégnek a jelenlegi tulajdonosok mellett 2010-ig ügyvezetője és tulajdonosa volt Gyulai Zsolt is, aki, miután távozott a cégből, a Hungaroring Sport Zrt., majd 2012-től a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetője lett. A Sport-Infrasturktúra Kft. a cégnyilvántartásban elérhető gazdálkodási adatok szerint nem túl sikeres cég, a 2012-es évet 8 millió forintos árbevétel mellett majdnem egymillió forintos veszteséggel zárta. A Közbeszerzési Értesítő szerint a vízminőség-javító projekteken kívül csak két másik projektben voltak nyertesek (az egyikben szennyvízkezeléssel foglalkoztak, a másik mentőkorszerűsítésről szólt), mindkettőt tavaly szeptember óta kapták meg. A ügyvezetője, Domján Zsófia az Origónak azt mondta, hogy bár az OVF-fel korábban nem volt kapcsolatuk, a cég már 20-25 nagyobb értékű KEOP-os pályázatnál volt menedzser, így van tapasztalatuk ilyen munkákban. Domján szerint a cégnek Gyulai Zsolttal már nincs kapcsolata.

Erős négy év

Az OVF projektmenedzseri pályázataira rajtuk kívül még három céget hívtak meg: a Forrás Unió Kft. három pályázatot nyert meg összesen 44,5 millió forintért, a Gekko Consulting és a T-Projekt nevű cég közösen két megbízást kapott, összesen 40,2 millió forintért. A három cég ugyan különböző tulajdonosok kezében van, de keresztül kapcsolódnak egymáshoz. A Gekkónak és a T-Projektnek van egy közös érdekeltsége, a Forrás Uniónak pedig korábban ugyanabban a VIII. kerületi lakásban volt a székhelye, ahova most a T-Projekt be van jegyezve, a lakás postaládáján még mind a két cég neve szerepel.

A cégekben közös az is, hogy 2010 óta egyre sikeresebbek. A Gekko Consulting a cégadatbázisban elérhető gazdálkodási adatok szerint 2010 óta megháromszorozta az árbevételét, és egymillió forintról 16 millió forintra növelte az adózott eredményét. A cég a honlapján elérhető referenciák szerint tucatnyi önkormányzatnál volt projektmenedzser, főleg a szennyvíztisztítást célzó uniós támogatású projektekben, amelyeket 2010 óta nyertek el. A 2008 óta működő Forrás Unió Kft.-nek is jól megy a kormányváltás óta: 2010-ben még egy csak 1 közbeszerzést nyertek meg, 2013-ban már 30-at. A cég 2010-ről 2012-re 83 millióról 540 millióra tudta növelni az árbevételét, az adózott eredményüket pedig közel megtízszerezve 16 millió forintról 152 millióra növelték.

Megkerestük az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, hogy megtudjuk, hogyan választották ki a közbeszerzésekre meghívott cégeket, de az OVF-től március 19-e óta nem kaptunk választ a kérdésinkre.