Kevesebben haltak meg, és mérséklődött a természetes népességfogyás az év első két hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett gyorstájékoztatója szerint. Ennek ellenére 7050-nel csökkent az ország lélekszáma a 2013. január-februári adatokhoz képest, mivel kevesebb gyerek született.

Születés

Az idén januárban és februárban 14 069 gyermek született Magyarországon, és ez 0,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A KSH szerint a születésszám januári enyhe emelkedését követően februárban 1,9 százalékkal kevesebb újszülött jött világra, mint egy évvel korábban. A 2014 második hónapjában regisztrált 6485 élve születés a legalacsonyabb februári értéknek számít a népmozgalmi statisztika történetében.

Az év első két hónapjában ezer élve születésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,4 ezrelékpontos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

Halálozás

A halálozások száma 21 119 volt, ami pedig 3,9 százalékos csökkenést jelent a korábbi év első két hónapjához viszonyítva. A halálozások száma az év mindkét hónapjában kevesebb volt, mint tavaly, így az előző év azonos időszakához viszonyítva – a 858-cal kevesebb halálozásból adódóan – 3,9 százalékkal csökkent. A KSH adatai szerint ezer lakosra 8,8 élve születés és 13,2 halálozás jutott.

Házasság

A házasságkötések száma január-februárban emelkedett 2013 azonos időszakához hasonlítva. Az év első két hónapjában anyakönyvezett 2354 házasságkötés jelentősen, csaknem 14 százalékkal, számszerűen 287-tel haladta meg a korábbi értéket.