Egyszerűbb lesz az ügyintézés, a jövőben ugyanis a jelenlegi négyféle – születési, halotti, házassági, bejegyzett élettársi – anyakönyvet egyetlen nyilvántartás váltja fel. Ezeket majd bármelyik anyakönyvvezetőnél ki lehet kérni.

Csaknem egymilliárd forintos uniós forrásból az év közepétől fokozatosan megújul és teljesen elektronikussá válik a Magyarországon 120 évre visszatekintő állami anyakönyvezés – írja a Világgazdaság.

A lap szerint a jelenlegi négyféle – születési, halotti, házassági, bejegyzett élettársi – anyakönyvet egyetlen, személyhez kötött nyilvántartás váltja fel. A most közzétett rendelettervezet szerint az addig vezetett nyilvántartásokat alapesetben július 15-ig le kell zárni.

Az elektronikus nyilvántartás mellett azonban megmaradnak a papíralapúak is, sok időt vesz ugyanis igénybe, amíg rögzítik az anyakönyvek teljes adatállományát.

Az elektronikus rendszer kiépülésével jelentősen felgyorsul és egyszerűsödik az ügyintézés, hiszen bárhol, bármelyik anyakönyvvezetőnél (külföldön is) le lehet majd kérni az anyakönyvi kivonatokat. A bíróságok közvetlenül is hozzáférhetnek majd a digitális anyakönyvekhez, így az előttük folyó eljárásokban nem kell majd kivonatot csatolni – írja az újság.