A parlamenti választások eredménye alapján újraosztják az állami támogatásokat. A Népszabadság számításai szerint a Fidesz–KDNP 300 millió forinttal kevesebbet kap majd, ugyanis listán rosszabbul szerepelt, mint négy éve. A baloldali pártok összességében többet kapnak, és Fodor Gábor jár a legjobban, hiszen a parlamenti mandátum mellé a pártja 82 milliós támogatást is kap.

Az országgyűlési választás eredménye alapján osztják újra a parlamenti pártoknak járó 3,8 milliárd forintot. A listán mandátumot szerzett politikai szervezetek számára 2011 óta változatlanul mintegy két és fél milliárd forintot biztosítanak, míg a pártalapítványok nem egészen 1,3 milliárd forintot kapnak.

A Népszabadság becslései alapján a 3,8 milliárdból 1,6 milliárd juthat a Fidesznek és a KDNP-nek, valamint az alapítványaiknak, tehát a kormánypártok – amelyek 52 százalékos támogatottsága 45 százalékra csökkent – veszíthetnek háromszázmilliót.

Évente majdnem egymilliárdot könyvelhetnek el viszont a baloldali összefogás tagjai, hiszen az MSZP 2010-es 19 százalékával szemben most közösen a szavazatok 25 százalékát szerezték meg. Ez a korábbi szocialista bevételhez képest összesen hoz nagyjából kétszázmilliót – írja a lap.

A Jobbiknak és alapítványának a 16 helyett 20 százalékos szavazatarány százmillió feletti többletbevételt jelent. Az LMP-nek viszont a 320 millió helyett be kell érnie nem egészen kétszázmillióval, hiszen 2010-hez képest gyengébben teljesített.

Fodor Gábor nem panaszkodhat

A hatályos szabályozás szerint a pártok támogatására fordítható két és fél milliárd forint negyedrészét – hatszázmillió körüli összeget – az országos listán mandátumot szerzett jelölő szervezetek között egyenlő arányban osztják szét. Miután összesen kilencen vannak, egyenként majdnem hetvenmilliót kapnak, beleértve a Magyar Liberális Pártot is, amelynek egyetlen jelöltje, Fodor Gábor került be a parlamentbe.

Valójában tehát a fennmaradó körülbelül 1,9 milliárd forint oszlik meg a listás szavazatok arányában. A közös listát állítók esetében az előzetesen kötött megállapodás alapján folyósítják az összeget.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke a Népszabadságnak azt mondta: az egyeztetések során az a döntés született, hogy a pénzt a 198 nevet tartalmazó közös lista alapján, az egyes pártok által megnevezett jelöltek arányában osztják szét, függetlenül attól, hogy szereztek-e mandátumot. Az MSZP – amelynek 138 jelöltje volt a listán – 330 millióra, a DK csaknem 60 millióra, az Együtt ötvenmillióra, a PM 23 millióra, a Liberálisok pedig 12 millióra számíthatnak még ebből a forrásból.

Ebből az is következik, hogy a szocialisták anyagilag biztosan nem jöttek ki jól a szövetségből. Az idei 521 milliós párttámogatás helyett négyszázmillió esik rájuk. Jól jár viszont Fodor Gábor, aki amellett, hogy bekerült a parlamentbe, összesen 82 milliós állami támogatást hoz a pártjának.