Mészáros Lőrinc: Személyes kapcsolatok minden ügyhöz kellenek

Vágólapra másolva!
A Puskás Akadémia nem közpénzből építette a Pancho Arénát – állította Mészáros Lőrinc, az akadémia alapítványának elnöke, akinek a cége koordinálta az építkezést. Mészáros beszélt az Orbán Viktorral való kapcsolatáról is.
Vágólapra másolva!

"Orbán Viktorral egy iskolába jártunk, és legközelebb '99-ben találkoztunk, amikor igazolt futballista lett nálunk. Többször beszélgettünk: szüksége volt olyan helyi emberekre, akik a futballakadémiáról szőtt – akkor számomra misztikusnak tűnő – álma megvalósításában segíthetnek, és amikor tíz éve létrehozta az akadémiát működtető alapítványt, engem kért fel a kuratórium elnökének" – mesélte el a Heti Válasznak Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a Puskás Akadémia alapítványának elnöke a kormányfővel való kapcsolatának kezdeteit.

Azt mondta, "nem a Fidesz-kormányoknak köszönhetően" gazdagodott meg, mert már 1991-től vállalkozó volt. Gázipari vállalkozása sok megrendeléshez jutott a rendszerváltás utáni években, mert akkor kezdték kiépíteni a gázhálózatot sok kisebb településen. Ebből a jövedelméből támogatta a futballt az 1990-es években.

Mészáros Lőrinc azt mondta, "hamis a vád, hogy az akadémia közpénzekből épült volna fel", mert a fejlesztések zöme akkor valósult meg, amikor Orbán Viktor ellenzékben volt. Azt is elmondta, hogy olyan vállalkozók álltak mellé, mint Demján Sándor vagy Csányi Sándor. Az akadémia eredményeiről pedig úgy beszélt, hogy "nagyképűség nélkül ki merem jelenteni, hogy a Puskás Akadémia Európa elitjébe tartozik" – ezt pedig azzal indokolta, hogy a korosztályos válogatottakba négy-nyolc játékost ad a felcsúti akadémia.

Az 1800 fős Felcsúton épült 4000 fős stadion "nem Felcsúté, hanem a Puskás Akadémiáé" – mondta a felcsúti polgármester. Mészáros Lőrinc szerint bár az akadémia feljutott az első osztályba, és telerakták idősebb játékosokkal, ez nem jelenti azt, hogy felépítettek volna Felcsúton egy profi csapatot, így a Videotonnal való együttműködésük sem szűnt meg.

A Heti Válasz azon felvetésére, hogy Orbán Viktor szenvedélye helyett fontosabb dolgokra is költhetnék a közpénzt, Mészáros Lőrinc úgy válaszolt, hogy "közpénz egyetlen fillér sem jött a stadionra, hacsak valaki a társasági adó felajánlásának lehetőségét nem tekinti annak". (Korábbi cikkünkből kiderül, hogy a társasági adóbevétel körülbelül 15 százalékáról mondott le az állam 2012-ben öt látványsport javára. A cégek választhatják, hogy a társasági adójukból egy-egy sportágat támogatnak-e, ahelyett hogy a költségvetésbe fizetik be – így a támogatás olyan közpénz, ami technikailag nem folyik át az államon.)

Mészáros Lőrinc a kérdés után már nem érvelt úgy, hogy a támogatás nem közpénz, ehelyett azt mondta, hogy "ezer gyerek sportolási lehetőségéről van szó, ezt pedig tekinthetem úgy, hogy közérdek". Hozzátette, hogy harmincszázalékos önrészt és az áfát maguknak kellett előteremteni, ami nem közpénz.

A Heti Válasz arra is rákérdezett, hogy véletlen-e, hogy a Puskás Akadémia kiugró mértékben kapott a társasági adóból származó támogatásokból. Erre Mészáros Lőrinc azt mondta, "nem kapott, hanem sikeresen pályázott", illetve "persze kellett ehhez az is, hogy ezek a cégek a társasági adójuk egy részét nekünk adják".

Mészáros Lőrinc, akinek az érdekeltségei több állami földpályázaton és a trafiktenderen is szereztek üzleteket (meggazdagodásának történetét itt olvashatja), arra a felvetésre, hogy a miniszterelnökkel a háttérben nem lehetett nehéz vállalkozásokat meggyőzni a támogatásra, azt mondta: "erre nem biztos, hogy tudom a választ, de nem hiszem, hogy a regnáló politikai vezetés emiatt bárkivel is kivételezne". Hozzátette viszont, hogy a cégek valószínűleg rokonszenveznek Orbán Viktorral és a törekvéseivel.

– mondta. Később azt is elmondta, hogy "abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye, de én soha nem privatizáltam, nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg.

Mészáros Lőrinc beszélt arról is, hogy a stadionépítésre a pályázatokat független bizottság bírálta el. Az alapítvány elnöke Mészáros Lőrinc, és az építést koordináló cég is az övé. "Az akadémia, a stadion a szívem csücske, és senki nem kínálhatott a mi árainknál alacsonyabbat" – mondta.

Mészáros Lőrinc portréját ide kattintva olvashatja.