Sneider Tamás lesz a parlament egyik alelnöke

2014.04.24. 16:57

Sneider Tamást, a Jobbik alelnökét jelöli a párt az Országgyűlés alelnöki tisztjére – közölte Vona Gábor pártelnök az elnökség csütörtöki döntéséről. Az ellenzéki párt előző este elküldte a Háznak a bizottsági struktúrával kapcsolatos javaslatait is. Vona Gábor kifejtette: szeretnének önálló foglalkoztatáspolitikai bizottságot, mert a kormánypártok által javasolt gazdasági "megabizottságban" a foglalkoztatás olyan szinten "elveszne a területek erdejében", hogy a magyar társadalom egyik legsúlyosabb kérdése, a munkahelyteremtés nem kapna kellő hangsúlyt és időt.

Két változatot is megfogalmaztak. Az egyik szerint megtartanák a Fidesz–KDNP által javasolt, 14 bizottságot tartalmazó struktúrát, ugyanakkor az európai ügyek bizottságát összevonnák a külügyivel, hogy a foglalkoztatás külön testületet kapjon. A Jobbik másik elképzelése szerint 15 bizottság lenne, és a foglalkoztatás mellett külön bizottságot kapna az önkormányzati és térségfejlesztési terület.

A Jobbik elnöke jelezte: az új Országgyűlés alakuló ülését előkészítő pénteki egyeztetésen az a céljuk, hogy a nemzetbiztonsági, valamint az oktatási és kulturális bizottság elnöki posztját megszerezzék. A bizottsági alelnöki posztok majd az elnöki helyektől függnek – tette hozzá Vona Gábor, megjegyezve: ott nagyobb a mozgásterük, és könnyebb lesz megállapodni. A Jobbik várhatóan két országgyűlési bizottsági elnököt és öt bizottsági alelnököt ad. A párt elnöke arra a felvetésre, hogy az MSZP is ragaszkodna a nemzetbiztonsági bizottság vezetéséhez, úgy reagált: ezt a vitát pénteken fogják lefolytatni.