A parlamentbe jutott hat politikai erő (Fidesz–KDNP, MSZP, Jobbik, LMP, Együtt–PM, DK) mellett a Haza nem eladó mozgalom és Seres Mária Szövetségesei indulhatnak az európai parlamenti választásokon, döntött péntek délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Három párt hiába adta le a megfelelő számú aláírást, nem volt köztük elég érvényes.

Nyolc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság a május 25-i európai parlamenti választásra, ennyi lista szerepel majd a szavazólapon.

Az NVB pénteki ülésén nyilvántartásba vette A Haza Nem Eladó Mozgalom, a Lehet Más a Politika és a Seres Mária Szövetségesei listáját. Már korábban megtette ezt az MSZP, a Fidesz–KDNP, a Jobbik, az Együtt–PM és a Demokratikus Koalíció (DK) listájával, így összesen nyolc lista szerepel majd a szavazólapon.

Nem volt meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása a Modern Magyarország Mozgalomnak, az Új Magyarország Pártnak és a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek, így ezen listák nyilvántartásba vételét az NVB visszautasította. A listák bejelentésére kedd délután négyig volt lehetőség, az NVB-nek pedig három napja volt az ajánlások érvényességének ellenőrzésére és a lista nyilvántartásba vételére vagy elutasítására.

A most nyilvántartásba vett listák közül a Haza Nem Eladó Mozgalom listáján 27 név van (a listát Kásler Árpád vezeti), az LMP listáján 17 név szerepel (a listát Meszerics Tamás vezeti), a Seres Mária Szövetségesei listáján 36 jelölt szerepel (a listát Tóth Tamás Mihály vezeti).

A jelöltek sorrendjét a párt határozta meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni vagy levenni róla. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről –, a helyére a listán soron következő lép.

Az NVB kedden kisorsolta a listák szavazólapi sorrendjét is, a listák a következő sorrendben fognak szerepelni a szavazólapon: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, FideszKDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Jobbik, Lehet Más a Politika, EgyüttPM, Demokratikus Koalíció. 

A szavazólapon szerepel majd a jelölőszervezet (több esetén jelölőszervezetek) neve, rövidített neve, emblémája és a lista első öt jelöltjének a neve.