A munkaterületen ülve tiltakoznak a munkálatok megkezdése ellen a Szabadság téren.

Demonstráció kezdődött pénteken reggel a budapesti Szabadság téren, egy kisebb csoport a munkaterületre leülve igyekszik megakadályozni a térre tervezett, a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű építésének megkezdését.

Demonstrálók ülnek a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű építésének munkaterületénForrás: MTI/Beliczay László

Magyar Fruzsina dramaturg, a tiltakozók szószólója a helyszínen azt mondta, értesültek arról, hogy pénteken reggel meg akarják kezdeni az emlékmű építését, ezért már fél 6-kor a helyszínre érkeztek, hogy megakadályozzák a munkálatokat: gyakorlatilag elfoglalták az emlékmű tervezett helyszínét. Hozzátette, hogy a munkások meg is jelentek reggel 6 óra körül, ám őket meglátva nem tettek semmit, és végül elmentek. Magyar Fruzsina azt mondta, elszántak arra, hogy akár a testükkel is megakadályozzák az emlékmű felépítését, és a végsőkig kitartanak.

A tiltakozók közül tízen közvetlenül az emlékmű tervezett helyén ülnek, a lebontott kordon mellett – egyikük a Demokratikus Koalíció jelvényével ellátott dzsekit visel –, tíz támogató pedig körülöttük helyezkedik el. A helyszínt rendőrök biztosítják, a környéken három rendőrségi jármű áll, de a hatóság nem avatkozott közbe.