Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Kúria az Együtt-PM bírósági felülvizsgálati kérelmét, amelyben Bajnaiék az áprilisi országgyűlési választás országos listás eredményének megváltoztatását kérte a győzteskompenzáció miatt. Bajnaiék már korábban jelezték, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Az Együtt-PM még csütörtökön jelentette be, hogy Alkotmánybírósághoz fordul, mivel véleményük szerint a győzteskompenzáció elve (a győztes egyéni jelöltekre leadott szavazatok után országos listáról kiosztott többletmandátumok) sérti a választójog egyenlőségét.

Ám ahhoz, hogy az ügy az Alkotmánybíróság elé kerülhessen, ki kell meríteniük a választási eljárásban biztosított jogorvoslati lehetőségeket, ezért felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához a választás országos listás eredménye ellen. A Kúria szombaton érdemi vizsgálat nélkül elutasította a szövetség felülvizsgálati kérelmét.

Ahogyan az a Kúria honlapján olvasható végzésben olvasható, a beadványozók a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a választás országos listás eredményéről szóló határozatának megváltoztatását kérték. A győzteskompenzáció lényege, hogy a győztes jelöltre leadott, a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatok is töredékszavazatnak minősülnek, amelyekkel az országos listáról mandátumot lehet szerezni. Mindez a jogorvoslatot kérők érvelése szerint arra vezet, hogy a győztes jelöltre leadott szavazatok eleve jelentősen nagyobb aránya tovább növekszik, hiszen a szavazatok relatív többségével egyet meghaladó számú mandátumot lehet szerezni. (Ez így is történt a mostani választásokon.)

A Kúria szerint a kérelmezők bírósági felülvizsgálati kérelme érdemi vizsgálatra alkalmatlan. A Kúria végzésében emlékeztetett: a bírósági felülvizsgálati kérelemben meg kell jelölni, mely jogszabályba ütközik a megtámadott határozat, a kérelmezők azonban nem jelölték meg, hogy az NVB döntése a megjelölt jogszabályokat miként sértette meg.

Önmagában az a körülmény, hogy a kérelmezők a jogi normát sérelmezik, azt alaptörvénybe ütközőnek tartják, a határozat érdemi felülvizsgálatát nem eredményezheti - szögezte le a Kúria, amely erre hivatkozva érdemi vizsgálat nélkül elutasította a beadványt. A Kúria határozata ellen további jogorvoslat nincs. A Kúria a végzésében azt is hangsúlyozta, hogy a választási rendszer, illetve az annak alapját képező normarendszer felülvizsgálatára nincs hatásköre.

"Megszavazta magának a kétharmadot a Fidesz-KDNP" - reagált a döntésre vasárnap délelőtti közleményében az Együtt-PM. A párt azt írta, hogy "ahogy az várható volt, a Kúria érdemi vizsgálat nélkül elutasította az Együtt-PM Szövetség az áprilisi országgyűlési képviselő-választás országos listás eredményét megtámadó felülvizsgálati kérelmét. A Kúriához fordulás jogtechnikai lépés volt, ennek elutasító határozata szükséges ahhoz, hogy az Alkotmánybíróság eljárása következhessen".