A korábban feltételezett összegnél olcsóbb lehet az EP-választások költsége, az április országgyűlési választások költsége azonban a korábban tervezett 6-6,5 milliárd helyett 8 milliárdba kerülhetett, írta a Világgazdaság.

Az európai parlamenti választásra megközelítőleg 5 milliárd forint kiadást terveztünk – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Ebből a tervek szerint a különböző urnák, a szavazófülkék, az egységcsomagok, valamint ezek csomagolás és szállítása 142 millió forint körül várható.

Még az április 6-i országgyűlési választások előtt az NVI azt közölte lapunkkal, hogy az idén várhatóan 6-6,5 milliárd forintba fog kerülni egy-egy voksolás (országgyűlési, EP, önkormányzati). A három esemény várható költségét 18-19,5 milliárdra tették, ami már jóval túllépte az idei és a tavalyi költségvetésben erre biztosított 12,3 milliárdos keretet.

Az idén már egyfordulós országgyűlési választásokkal kapcsolatban ugyanakkor az NVI 8 milliárd közeli tervezett összeget jelzett legutóbb, de a kiadások pontos mértékéről még nincsen információ. Így valószínű, hogy az idei április volt minden idők legköltségesebb választása Magyarországon, mivel a korábbi parlamenti választások 5,5-5,4 milliárd forintba kerültek.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke korábban lapunknak azt mondta: az idén a költségeket az átjelentkezések, a határon túli magyarok szavazása és nagyobb szavazólapok növelik meg.

- Az áprilisi voksoláson a helyi és területi választási szervek részére közel 3,1 milliárdot terveztek. Az informatikai kiadásokra 3,3 milliárdot szántak, a postaköltségre 800 milliót.

- A nyomdai kiadásokra 1,1 milliárdot céloztak meg, az egyéni képviselőjelölteket, a pártlistákat tartalmazó szavazólapok, a különféle értesítők elkészítésére 514 milliót terveztek.

- Az eddig ismert adatok alapján a levélszavazás költsége 162 millió forintot tesz ki. A külképviseleti szavazások lebonyolítása az NVI jelenlegi számításai alapján mintegy 150 millióba került.

- A különböző urnák, a szavazófülkék, az egységcsomagok (például a nemzeti színű szalagok, tollak), ezek csomagolása, szállítása mintegy 160 millió forint volt.

- A szavazatszámláló bizottsági tagokat (mintegy 54 ezer fő) 20 ezer forint tiszteletdíj illeti meg, korábban a parlamenti és az EP-választásokon erre 1,6 milliárdot terveztek. Végleges számadatok még nincsenek, mivel még nem tudni mennyi póttag volt.