Elkészült a nemzeti alkoholstratégia

2014.04.28. 06:25

Társadalmi egyeztetés előtt áll a nemrég elkészült nemzeti alkoholstratégia, írja a Népszava. A kormány szerint a dokumentum azért készül, mert Magyarország számára a legtöbb országénál jelentősebb terhet jelent az alkoholfogyasztás, a visszaszorítása érdekében fel kell lépni.

Az egészségügyi államtitkárság koordinálásával az Országos Addiktológiai Centrum kidolgozta az alkoholfogyasztás visszaszorítását célzó, "a nemzetközi tudományos eredményekkel szinkronban lévő" nemzeti alkoholstratégia tervezetét – közölte az államtitkárság a Népszavával.

Az államtitkárság szerint Magyarország számára a legtöbb országénál jelentősebb terhet jelent az alkoholfogyasztás, a visszaszorítása érdekében fel kell lépni – írta a lap.

Az anyag a "Szakpolitikai program az alkoholprobléma Visszaszorítására 2014–2018" címet kapta. Azt még nem tudni, pontosan mikor kerülhet ki véleményezésre a kormány honlapjára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013-as felmérése is rámutatott arra, hogy Európában az alkoholizmus az egyik leggyakoribb haláloknak számít – habár nem mindig lehet pontosan meghatározni az abból fakadó egészségügyi szövődményeket –, de az alkoholizmusból fakadó rákbetegségek aránya Magyarországon a legmagasabb – olvasható a lapban.