Indul a balatoni szúnyogirtás

Vágólapra másolva!
Sok a szúnyog a Balatonnál, így elrendelték az idei első kémiai irtást. Az időjárás miatt azonban még kérdéses, hogy sikerül-e teljesíteni azt a május elsejével kezdődő hosszú hétvégéig, amely alatt nem folyik majd gyérítés - mondta Sáringer-Kenyeres Tamás, a munkát irányító szakértői csoport vezetője.
Vágólapra másolva!

A múlt héten történt felmelegedés után nőtt a szúnyogok száma a kiemelt balatoni üdülőkörzetben. A csípések száma hamar meghaladta az óránkénti 30-50-et, aminél elrendelik a kémiai irtást, azonban erről 3-5 nappal előbb értesíteni kell a méhészeket, és csak ezt követően kezdődhet a munka.

Az idén az enyhe tél miatt igen sok életképes szúnyoglárva maradt, amit már egy biológiai beavatkozással hatékonyan sikerült gyéríteni április elején. Az első kémia beavatkozás vasárnaptól indult volna, azonban a szeles időjárás miatt elmaradt, és még kérdéses, hogy sikerül-e hétfőn este megkezdeni a munkát. Az irtás akkor a leghatékonyabb, ha az esti órákban végzik.

Megfelelő időjárás esetén két este alatt végig tudják permetezni a kiemelt üdülőkörzetet. Amennyiben nem sikerül a munkát május elsejéig elvégezni, akkor elhalasztják, hogy ne zavarják a hosszú hétvégén Balatonhoz érkezők nyugalmát. Ez esetben vasárnap este kezdődik az irtás - mondta Sáringer-Kenyeres Tamás.

Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára arról számolt be, hogy az idei balatoni szúnyogirtást 50 millió forinttal támogatja az állam, és hasonló nagyságrendű összeget adnak össze az érintett önkormányzatok, amely elegendő lesz a szükséges beavatkozásokra. Az előzetes tervek szerint az idei balatoni szezon szúnyogmentességét 3 biológiai és 5 kémiai irtással biztosítják majd.