A gyerekbántalmazási ügyet kihagyták a beszámolóból

Vágólapra másolva!
A szigetszentmiklósi gyermekvédelmisek tavalyi évét értékelték a képviselők, az aktából kimaradt a súlyos bántalmazási ügy.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a szigetszentmiklósi képviselő-testület szerdai ülésén a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok tavalyi ellátásáról szóló beszámolót, az értékelésben azonban nem szerepelt a tavaly kitudódott súlyos gyermekbántalmazási ügy.

Szabó József, a város fideszes polgármestere az ülés után azt mondta: a képviselő-testület vita és ellenvélemény nélkül fogadta el a beszámolót. Tájékoztatása szerint az értékelés azért nem tért ki a gyermekbántalmazásra, mert "maga az ügy" 2012-es, és helyi vizsgálata - beleértve egy fegyelmi eljárást is - még tart. Hozzátette, hogy a vizsgálat eredményét önálló előterjesztésként viszi a testület elé.

A Blikk tavaly novemberben számolt be arról, hogy a szigetszentmiklósi K. Rudolf és felesége hosszú évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat művelt lányukkal és két fiukkal". A büntetőper vádirata szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták, illetve szexuálisan is bántalmazták. Az eset körülményeinek tisztázására vizsgálatot indított a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala és Székely László ombudsman is.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott idén január 17-én fegyelmi eljárást indított a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetőjével szemben, egy családgondozót pedig azonnali hatállyal felmentett a gyermekbántalmazási ügy miatt. Az intézkedést az után indult, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter rendkívüli fegyelmi eljárást rendelt el. A vizsgálatok kiderítették, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer nem működött megfelelően, ezért fordulhatott elő, hogy a súlyosan bántalmazott gyermekeket csak 2012-ben emelték ki a családból, és helyezték nevelőszülőkhöz.

K. Rudolf és felesége ellen nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség.A január 23. óta a Budapest Környéki Törvényszéken folyó büntetőper teljes időtartamára zárt ülést rendeltek el.