Vágólapra másolva!
Az ukrán válság óta Magyarországon is egyre aktívabb az orosz hírszerzés. Több milliárdos fejlesztésre lenne szükség a védekezéshez, mert ütközőzónaként Amerika és újabban Kína figyelmét is felkeltettük.
Vágólapra másolva!

Mostanában megélénkült Magyarországon az orosz hírszerzés félig nyílt és titkos hírszerző tevékenysége - értesült a Magyar Nemzet katonai forrásból. Ez abból adódik, hogy az Európai Unió és Ukrajna közötti ütközőzónában vagyunk, így ki vagyunk téve mind az orosz, mind pedig az amerikai titkosszolgálatok tevékenységének, ami nem kevés fejtörést okoz a magyar elhárító szervezeteknek. Ehhez többletforrásokra lesz szükség, de eleve nagyobb energiát kell fordítani a kormányszervezek, politikai szervezetek és a legfontosabb stratégiai vállalatok informatikai rendszerének védelmére azóta, hogy kirobbant az Amerikai Nemzetbizottsági Hivatal (NSA) megfigyelési botránya.

Az orosz polgári és katonai hírszerzés (SZVR és GRU) eddig főleg a személyes kapcsolatokra építve kémkedett, mostanában viszont egyre erősebb lett műveleti és informatikai vonalon is. Elsősorban a NATO lehetséges katonai hadműveleteit próbálják kifürkészni, de az unió politikai és gazdasági lépéseire is kíváncsiak. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakemberek szerint több milliárdos fejlesztésre lenne szükség a magyar titkosszolgálatoknál a védekezésre, annál is inkább, mert az ütközőzóna-hatás miatt más országok, például Kína hírszerzésének figyelmét is felkeltettük.