Egy órát tárgyalt egymással Orbán Viktor és Áder János, az államfő felkérte miniszterelnöknek Orbánt.

Orbán Viktor határozott igennel felelt Áder János köztársasági elnök kérdésére, hogy el vállalná-e a miniszterelnöki pozíciót – ezt maga Orbán jelentette be, miután találkozott Áderrel a Sándor-palotában.

Orbán a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, Lázár Jánossal, a sajtófőnökével, Havasi Bertalannal és a titkárával, Nagy Jánossal érkezett meg 8.30-kor a köztársasági elnök rezidenciájára. Az újságíróknak már 8.50-kor azt mondták, hogy sorakozzanak fel abba a terembe, ahol Orbán és Áder a találkozó után nyilatkozatot tesznek. Hiába várt Lázár is sokáig a teremben, Orbán és Áder csak 9.30-kor jelent meg, Orbán narancssárga, Áder pedig kék nyakkendőt viselt.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Mindketten mindössze két-három mondatot mondtak, kérdezni nem lehetett tőlük. Áder bejelentette, hogy a választás végeredménye jogerős, és Orbánt kérte fel miniszterelnöknek. Az erről szóló javaslatát hivatalosan is megteszi majd kedden, a parlament alakuló ülésén. Orbán a határozott igenje mellett azt mondta, megtisztelőnek tartja, hogy harmadszor is bizalmat szavaztak neki.