Vágólapra másolva!
Négy körzeti és egy helyi budapesti közösségi rádiós frekvencia pályázatának tervezetét jelentette meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a honlapján.
Vágólapra másolva!

A tervezeteket május végén nyilvános meghallgatáson véleményezhetik az érintettek. A beérkezett módosítási javaslatok és hozzászólások feldolgozása után várhatóan az év közepén teszik közzé a végleges pályázati felhívásokat.

Az NMHH Médiatanácsa a budapesti körzeti 90,3 MHz-es, a 92,1 MHz-es, a 94,2 MHz-es és a 105,9 MHz-es frekvenciák, valamint a helyi 96,8 MHz-es frekvencia pályázatának tervezetét tette közzé. A rádiók hasznosítási joga az idén novemberben jár le, jelenleg a Gazdasági Rádió, a Klasszik Rádió, a Tilos Rádió, illetve a Mária Rádió sugároz azokon Budapesten. Az ötödik, helyi frekvencián jelenleg nem működik médiaszolgáltatás, azon korábban a Rákosmente Rádió sugárzott műsort.

A körzeti frekvenciák vételkörzetei eltérő nagyságúak, az elért a hallgatók száma 642 ezer és 1,5 millió között van. A helyi frekvencia mintegy 212 ezer potenciális hallgatót lesz képes elérni.

A kiírástervezetek mindegyike szem előtt tart bizonyos minőségi alapelveket, hasonló értékelési keretrendszerben a közösségi jelleg megőrzése és jobb elhatárolhatósága érdekében. A hatóság a pályázati felhívások tervezeteit ugyanakkor minden egyes frekvencia tekintetében egyedileg dolgozta ki azért, hogy érvényesülhessen a rádiós médiaszolgáltatások sokszínűsége – ismertette a hatóság.