Kombinatorika, mértani sorozat, koordinátageometria az érettségin

Vágólapra másolva!
A diákok nagy része valószínűleg nem örül, hogy koordinátageometria is szerepel az idei matekérettségin.
Vágólapra másolva!

Számtani és mértani sorozat, trigonometria, térgeometria, kombinatorika – ilyen témakörökből kaptak feladatokat a diákok a középszintű matekérettségi második részében – írja az Eduline. (Szolgálati közlemény: délután egy órakor megoldások az Origón.)

Egy szaktanár szerint a második résszel sok diáknak lehet gondja, ugyanis mindegyik feladatnak vannak olyan részei, amelyek nehezebbek, és amelyeken el lehet bukni. "Első ránézésre mindegyik példa könnyűnek tűnik, aztán minden érettségiző rájön, hogy valamelyik részben van egy nagy csavar" – mondta, hozzátéve: a középszintű teszt utolsó három, választható feladata közül az egyik nehezen értelmezhető, van olyan eleme, amely kifejezetten szokatlan.

Az idén is szerepel a tesztben az egyik legnehezebb témakör, a koordinátageometria. Korábban több matektanár azt mondta az Eduline-nak, hogy ezek a feladatok a végzősök többségének komoly problémát jelentenek.

Nyilatkozott az Eduline-nak Balogné Békési Beáta, a matekmindenkinek.hu szakmai vezetője is, aki szerint nem volt nehéz a vizsga első fele. A 12 feladatból kilencet stabil általános iskola tudással meg lehetett oldani.

A diákok összesen 180 percet kapnak a középszintű matekérettségi megoldására. Először az I. feladatlap tizenkét kérdését kell megválaszolniuk 45 perc alatt – ez a rész elsősorban az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi, a válaszokért legfeljebb 30 pontot lehet kapni.

A II. feladatlapra 135 percük lesz a vizsgázóknak, és maximum 70 pontot gyűjthetnek. Összesen öt feladatot kell megoldani: három, egyenként 9–14 pontosat, valamint két, 17 pontos feladatot – utóbbinál van némi választási lehetőség is, három példa közül kell kiválasztani a két legszimpatikusabbat. A II. feladatlap feladatai összetettek, több részkérdésből állnak, és több témakört érintenek.