A szkinhed Sneider alelnök lett, a mosdó is, a szék is meglett

Vágólapra másolva!
Kedden fanfárok kíséretében megalakult az új parlament. Az új képviselők izgatottan jöttek-mentek, szerencsére a mosdót megtalálták, ott volt néhány kieső is, ők a piros társalgóban szomorkodtak. A nap egyetlen kérdése az volt, hogy megválasztják-e a jobbikos Sneider Tamást alelnöknek, végül az lett, amit a Fidesz akart, Sneiderből alelnök lett. A parlamentben egyedül a DK rendetlenkedett, kint pedig a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás rontott rá a képviselőkre.
Vágólapra másolva!

A képviselők kezdés előtt fél órával már megérkeztek a Parlamentbe; az ülésterem mellett egy vonósnégyes adott aláfestő zenét; a folyosókon volt államfők és vallási vezetők vonultak; bekészítették a fanfárokat és a történelmi zászlókat is. Kétség sem férhetett hozzá, hogy nagy eseményre készül a parlament: kedden délelőtt tartották az alakuló ülést. Ha kíváncsi, itt megnézheti, mi minden történt a parlamentben.

Az új parlament alapvetően különbözik az eddigiektől, hiszen sokkal kevesebb a képviselő – 386 helyett már csak 199-en vannak –, és a törvényhozás menete is átalakul (a változásokról ebben a cikkünkben olvashat). Néhány dolog azonban most sem változott: a képviselők most is tanácstalanul keresték a helyüket az ülésteremben, a fideszes Papcsák Ferenc például háromszor is megnézte a kifüggesztett papírt, de a kis betűk miatt "teljesen esélytelennek" tartotta, hogy megtalálja a helyét. Még szerencse, hogy Németh Szilárdnál volt olvasószemüveg, így frakciótársa segítségére siethetett.

Az ülésrendet tartalmazó táblából kiderült az is, hogy a képviselők nagyjából ugyanúgy foglalnak helyet, mint eddig. Az elnök jobbján és vele szemben a Fidesz ül, mellettük az öt LMP-s, aztán a Jobbik, a bal szélen pedig az MSZP-frakció ül. A legérdekesebb ültetés, hogy a hivatalosan független képviselő Gyurcsány Ferencet a Jobbik mögé ültették. Bajnai Gordon is a Jobbik karéjában, de egy EP-képviselői hely mögött kapott helyet.

Mosolygó és szomorkodó fideszesek

Az új képviselők közül többen zavartan kutatták, merre is kell menniük. A fideszes Dunai Mónika, aki a XVII. kerületből jutott be most először az Országgyűlésbe, például azt mondta, újoncként a legnehezebb a mosdó megtalálása volt a Parlamentben, de a társai segítettek. Úgy látta, van egy nagy előnye, hogy kevés a nő a parlamentben: nincs sor és van szappan a mosdóban.

A Parlamentben kedden főként felszabadult, mosolygós fideszeseket lehetett látni, ami nem csoda, hiszen most az ülésteremben lévő képviselők számából is látszott, hogy mekkora győzelmet arattak április 6-án. A Fidesz frakciója közösen érkezett a Házba reggel Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével, együtt érkezett a Jobbik is, de a baloldal például a hagyományt megszakítva nem így döntött. Napközben azonban láttunk kevésbé feldobott kormánypártiakat is. Az egyéni választókerületben vesztes fideszes Menczer Erzsébet és Rónaszékiné Keresztes Mónika láthatóan szomorkodva hallgatta Áder János államfő köszöntőjét – nem az ülésteremben, hiszen oda csak képviselők léphetnek be, hanem a közeli piros társalgóban. Rónaszéki az Origónak el is árulta, hogy "nagyon vacak érzés" onnan nézni, de nem keseredett el teljesen, és nem száll ki a politikából.

Kevés izgalom volt

Maga az ülés kevés izgalmat tartogatott. Előre lehetett tudni, hogy a köztársasági elnök Orbán Viktort kéri fel miniszterelnöknek (ő az előzetes tervekkel ellentétben nem mondott beszédet, majd szombaton jön el az ideje), és nem volt meglepetés az sem, hogy Kövér Lászlót választották meg házelnöknek. Az egyetlen kérdéses pont az volt, hogy a jobbikos Sneider Tamást megválasztják-e alelnöknek.

Az MSZP-nek, az LMP-nek és a DK-nak volt kifogása az ellen, hogy a jobbikos politikus a szkinhedes múltja miatt pozíciót kapjon a házvezetésben. Nem is támogatták a megválasztását. A fideszesek viszont alig akartak nyilatkozni napközben arról, hogy támogatják-e majd Sneidert, és ezt miért teszik. Kövér László azt mondta az Origónak, hogy szerinte erkölcsi kérdéseket fel lehet vetni ugyan, de ez szétverné azt a gyakorlatot, ami az elmúlt húsz évben létezett.

Sneidert végül a kormánytöbbség szavazataival megválasztották, de ő kapta az alelnökök közül a legkevesebb szavazatot. (Erről itt olvashat.) Hiller Istvánt 191 szavazattal, Latorczai Jánost 193 szavazattal, Lezsák Sándort 192 szavazattal, Jakab Istvánt 192 szavazattal támogatták. Emellett törvényalkotási alelnökké választották Gulyás Gergelyt, és háznaggyá Mátrai Mártát.

A másik kérdés az volt, hogy az ellenzéki képviselők megzavarják-e valahogy az ülést. Kiderült, hogy csak a DK-sok készültek egy – a korábbiakhoz képest – visszafogott akcióval: nem volt se molinó, se bekiabálás, csupán annyi történt, hogy az eskü szövegét kiegészítették a saját mondanivalójukkal. Gyurcsány Ferenc és három DK-s társa a köztársaság újjáépítésére is megesküdött, illetve jelezték, hogy népszavazással szeretnének új alkotmányt.

Helyreigazítás

Sneider szkinhednek nevezése miatt levelet kaptunk a Magyar Skinhead Portáltól. Azt írták, Sneider legfeljebb exszkinhed lehetne, de az elnevezés így is „véleményes”, mivel a jobbikos politikus „semmit sem tud a szubkultúra (nem mozgalom vagy ideológia, netán "izmus") kialakulásáról, alapvető értékeiről, s csak egy rövid ideig tartó jelenség (90-es évek kiforratlan vidéki radikalizmusa) tagja volt”. Mint írták, „a skinhead szubkultúra több annál, és semmi köze ahhoz, amit a „Sneider-féle vonal” valaha képviselt, ill. melyet jelenleg a Parlamentben kíván más szavakkal, fogyaszthatóbb formába öntve folytatni. Az efféle híradások rossz fényt vetnek a félreértelmezett, s eredeti formáját tekintve ritkán kutatott bőrfejű szubkultúrának.”