Felháborodtak a pártok Gaudi köpködő tüntetőin

alakuló ülését tartja az új parlament, pásztor istván
Vágólapra másolva!
A Fidesz, a Jobbik, az MSZP és az LMP is elítélte Gaudi-Nagy Tamás köpködő tüntetőit. A Fidesz szerint Morvainak és Vonának is személyesen kellene elítélnie az esetet. Morvai Krisztina viszont nem határolódik el Gauditól, akit a legjobb barátjának nevezett.
Vágólapra másolva!

A Fidesz arra szólítja fel Vona Gábort, a Jobbik elnökét, hogy személyesen ítélje el a pártja keddi rendezvényén történteket, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének inzultálását, és erre utasítsa Morvai Krisztinát, a Jobbik európai parlamenti listavezetőjét is – közölte Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője.

Kedden egy Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos képviselő által szervezett tüntetésen több nő körbevette és köpködni kezdte Pásztor Istvánt, az inzultus után Gaudi-Nagy azt mondta, hogy Pásztor megérdemelte, és örüljön, hogy megúszta ennyivel.

Zsigó szerint a rendezvényt Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás szervezte, így az ellenzéki párt nem határolódhat el a rendezvénytől. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a Jobbik vezetőjének és Morvai Krisztinának Gaudi nyilatkozatától is el kell határolódnia.

A megtámadott Pásztor István Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Jobbik szerdán délután az esetről újabb közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy kedden megszűnt Gaudi mandátuma, így az útja elvált a pártétól. Gaudi rendezvényét minősíthetetlennek nevezték, és azt írják, hogy a Jobbik semmilyen módon nem vett részt a szervezésében. Az Origo tudósítója tanúja volt annak, hogy a Jobbik képviselője, Hegedűs Lórántné beszédet is mondott a rendezvényen, és több jobbikos képviselő, például Z. Kárpát Dániel, Magyar Zoltán és Kepli Lajos is beszélgetett néhány tüntetővel.

Morvai Krisztina szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egyetért azzal, hogy leköpködték Pásztort, Gauditól nem határolódik el, és a legjobb barátjának nevezte. Morvai szerint miközben Gaudi-Nagy Tamás nagy lépéseket tett a temerini fiúk kiszabadítása érdekében, a VMSZ elismerés helyett veszedelmesnek nevezte a tevékenységét. Szerinte ilyen helyzetben nehéz higgadtnak maradni.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke azt mondta, hogy Morvai az ügyben a személyes motivációkat másként látja, nem köti pártfegyelem, bizonyos kérdésekhez máshogy áll hozzá.

Az MSZP európai parlamenti listavezetője, Szanyi Tibor szimpla hazudozásnak, "népámításnak", szóvirágnak tartja a Jobbik elhatárolódását Gauditól. Szerinte a Jobbik keménymagos képviselőinek nincs helyük sem a magyar, sem pedig az Európai Parlamentben.

Az LMP-s Ikotity István is kiadott egy közleményt, amely szerint az LMP álláspontja az, hogy a VMSZ elnökét lehazaárulózók szavaikkal és tetteikkel nem az egyik legtekintélyesebb határon túli magyar politikust, hanem saját magukat becstelenítették meg. Ikotity szerint Pásztor István egy munkanapja alatt többet tesz a délvidéki magyarság megmaradásáért, mint a hazaárulót kiáltók egész életükben együttvéve.