A turisták a Citadellát, Veres a gyógyszereit és a pénzét bukta el

Citadella lezárás
Lezárták a Citadella területét
Vágólapra másolva!
Az állam és Veres István vállalkozó tavaly kezdődött vitája miatt maradnak le a turisták a Citadelláról nyíló budapesti panorámáról. A Citadelláról nem először akarják kitenni Verest, de eddig sikertelenek voltak az akciók, és még most is jöhet váratlan fordulat.
Vágólapra másolva!

Hétfő reggel óta nem látogatható a Citadella. A területen álló szuvenírárus-bódékon, az éttermek és a múzeum lepecsételt ajtóin egy-egy A/4-es lap: a bírósági végrehajtó közleménye arról, hogy az ingatlant az emberi erőforrások minisztere határozatának megfelelően lefoglalja, és átadja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV). Amikor a rendőrök hétfőn lezárták a területet, még azt mondták az érdeklődő turistáknak, hogy még aznap véget ér a rendőrségi akció, estére azonban valaki „Építési terület” feliratú táblákat rakott ki, a sétányt pedig kedden és szerdán is lezárva tartották, csak már nem rendőrök, hanem biztonsági őrök álltak a bejáratoknál. Ők az állami tulajdonban lévő, az MNV irányítása alatt álló Kiving Kft. munkatársai.

– mondta Veres István, a Citadellát használó egyik cég, a Gastro Top egyik tulajdonosa. Hasonlóan meglepődtek a Citadellán működő cégek alkalmazottai is, hétfőn reggel egy kizárt biztonsági őr arról beszélt, hogy neki és több kollégájának személyes tárgyaik is vannak a lezárt területen, de nem mehetnek be értük.

Lezárták a Citadella területét Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Veres István szerint az erőd területén működő éttermekben még májusra is adtak le foglalásokat esküvőkre és turistacsoportok étkeztetésére. Hogy ezekkel a rendezvényekkel mi lesz, nem tudni. „Vannak bent gyógyszerek, mindenféle élelmiszer, 4 millió forint értékű hús, hogy mást ne mondjak, és 52 dolgozó bére, de nem engednek be, mert azt mondják, felmérik a területet.”

Az Emmi betámad

Veres és tulajdonostársai azonban nem csak ezért dühösek. Úgy érzik, az állam ki akarja játszani őket, és úgy elvenni tőlük a Citadellát, hogy nem téríti meg az ottani beruházásaikat és az otthagyott eszközeik árát. Tény, hogy az állam és Veres István érdekeltségei közötti csaták régre nyúlnak vissza. Veres volt az a vállalkozó, aki 2002-ben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tiltakozása ellenére teraszt építtetett a Gellért-hegyen, épp a Citadellán. A teraszt végül a hatóságok bontották, Veres cége pedig régészeti lelőhely rongálásáért kapott többmilliós bírságot.

  • A 2000-től fennálló alapállapot szerint tehát az állami tulajdonban álló Citadellát Veres István cégei használták, az állammal kötött szerződés alapján. Az állam ez idő alatt kulturális örökségvédelmi szempontok miatt tűzött össze néhányszor a használókkal.

A konfliktus tavaly éleződött ki, amikor a kulturális örökség védelméért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) határozatokat adott ki arról, hogy az állami tulajdonban álló Citadella használóinak bérleti szerződéseit megszünteti. Az Emmi két dologgal indokolt: hogy a 2000-ben megkötött vagyonkezelői megállapodás (amelyik Veresék használatába adta a területet) érvénytelen, mert a kultúráért felelős miniszter nem adta hozzájárulását a megkötéséhez, és hogy a Citadellán működő cégek nem úgy használják az erődöt, ahogy az egy világörökségi helyszínhez méltó lenne.

Lezárták a Citadella területét, a Szabadság-szobrot a turisták sem közelíthetik meg Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az állam részéről ugyanakkor – Veres elmondása szerint – 13 évig semmilyen szerv nem emelt szót a 2000-ben megkötött szerződések ellen, a világörökségi törvény pedig csak gumiszabályokkal ír arról, hogyan is kell méltó módon használni egy világörökségi helyszínt, ráadásul az Emminek a nyolc magyar világörökségi helyszín közül egyedül a Citadellával volt ilyen problémája. Veresék bíróság előtt támadták meg az Emmi határozatait. Ez a per még mindig folyik, a minisztérium épp erre hivatkozva nem akart válaszolni egyetlen kérdésünkre sem.

  • 2013. október 1.: az Emmi határozatban rendelte el, hogy a Citadella használói adják át a területet az MNV-nek, vagyis a tulajdonosnak, az államnak.

Bekavar az önkormányzat

Az MNV 2013 őszén az Emmi határozatainak megfelelően elkezdte a Citadella birtokbavételét. (Ez jogi eljárás, bejárták és felmérték a helyszínt, majd jegyzőkönyvet írtak az egészről, de ténylegesen nem tették ki onnan a vállalkozókat.) A birtokbavétel 2013. november 11-én lezárult, az MNV és az Emmi pedig több, az Origo birtokába jutott dokumentumban is elismeri a november 11-i birtokbavétel tényét. A hétfőn indított végrehajtást egyébként az Emmi éppen arra hivatkozva kezdeményezte, hogy a novemberi birtokbavétel „nem az előírásoknak megfelelően történt meg.”

Az MNV az Origónak azt írta, azért kellett újra birtokba venni a területet, mert annak használói tavaly ősz óta ugyanazok – Veresék – maradtak, akik ellen az Emmi határozatai szóltak. Veresék viszont azért maradtak a Citadellán, mert november 11-én ideiglenes használati szerződést kötött velük a XI. kerületi önkormányzat, amelynek az MNV rögtön a birtokbavétel után átadta az erődöt.

  • Miután tehát az MNV 2013 őszén átvette a Citadellát, rögtön át is adta a XI. kerületi önkormányzatnak. Az önkormányzat viszont olyat lépett, ami nem tetszett az államnak: ideiglenes használati szerződést kötött Veresékkel, akiket az Emmi és az MNV eredetileg ki akart tenni.

– magyarázta Veres, hozzátéve: ezért kötöttek egy ideiglenes használati szerződést november 11-én Hoffmann Tamás polgármesterrel. A Veres által az Origónak mutatott szerződésben az áll, hogy addig maradhatnak a Citadellán, amíg az önkormányzat pályázat útján nem talál új hasznosítót, vagy ha ez nem sikerül, akkor 2014. április 30-ig. A dokumentum azt is előírja, hogy az önkormányzatnak mint vagyonkezelőnek kötelessége pályázatot kiírni az erőd hasznosítására, és ott olyan győztest választani, aki megegyezik Veresékkel a most a Citadellán működő cégek ingóságainak átvételéről.

Kicsit mindenkinek igaza van

Az MNV azonban, ahogy az Origónak írták, „nem értett egyet az önkormányzat azon döntésével, hogy ugyanazon használók részére adott pályáztatás nélkül ideiglenes használati engedélyt, akikkel szemben jogerős hatósági határozat született”. Ezért 2014 februárjában, miközben Veresék és az önkormányzat között egy élő szerződés volt, visszavette a XI. kerületi önkormányzattól a Citadella vagyonkezelését, az említett szerződést pedig így vagyonkezelőként megörökölte.

A lezárt Citadella sétány, előtte japán turisták Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az MNV értelmezése szerint a végrehajtásra most azért van szükség, mert a szerződés április 30-án lejárt, Veresék azonban nem ürítették ki az erődöt. Veresék viszont a szerződés egy másik pontjára hivatkoznak: azt mondják, azért nem mentek el, mert még senki nem egyezett meg velük a Citadellán lévő beruházásaik megtérítéséről, pedig ezt is előírja a dokumentum. „A lámpáktól kezdve a sorompón át a bárpultokig ott bent minden miénk. 175 millió forintnyi ingóságunk van bent, aminek várjuk az ellenértékét, de senki nem mondott semmit arról, mikor kaphatjuk meg, pedig a szerződés szerint ez az állam kötelessége lenne.

– méltatlankodott Veres.

  • Összefoglalva: az MNV elmondása szerint ők gyakorlatilag visszavették az önkormányzattól a Citadellát, amikor megtudták, hogy a kerület a helyükön hagyta Vereséket, majd a szerződés lejártakor végrehajtókat küldtek a területre. Veresék viszont arra hivatkoznak, hogy addig nem lehetne őket kitenni onnan, amíg az ott lévő vagyonról meg nem egyezik velük a pályázattal talált új használó.

Veres értelmezése szerint az önkormányzat és az MNV mulasztott abban, hogy még hasznosítási pályázatot sem írtak ki a Citadellára, holott a szerződés szerint ez a vagyonkezelő kötelessége lett volna. „Azért vártuk volna egy ilyen pályázat győztesét, mert vele végre megegyezhettünk volna arról, hogy mi lesz a fent hagyott dolgainkkal. Mi április 30-án is azt vártuk, hogy mikor ad tájékoztatást ebben az ügyben az MNV. De nem az jött, hanem a rendőrök” – mondta.

Az MNV az elszámolással kapcsolatban az Origo kérdéseire annyit válaszolt, hogy jelenleg felmérik a területet, és meghatároznak majd egy napot, amikor a használók elvihetik az ingóságaikat az erődből. Arról egyelőre nem mondtak semmit, hogy bármit is megtérítenének a cégeknek.