Offshore cégekkel zsarolt Welsz Tamás

Vágólapra másolva!
Hazai hírességeket, politikusokat és üzletembereket is megkörnyékezett a különös körülmények között elhunyt vállalkozó.
Vágólapra másolva!

A Blikk információi szerint Simon Gábor volt MSZP-s alelnök büntetőügyének koronatanúja panamai offshore-ban is érdekelt vol: cégeket vásárolt a hozzájuk tartozó papírokkal együtt. Az egyik ilyen cég volt az OZ Investment SA, amelynek az adataiban fellelhető Galambos Lajos televíziós műsorvezető neve is. A Blikk információi szerint meg is kereste őt egy ajánlattal. Welsz találkozót kért Galambos Lajos jogi képviselőjétől, aki egyébként egy másik ügyfele megbízásából is eljárt külföldi cégekkel kapcsolatos ügyintézésben.

Az OZ Investment korábban előkerült egy szövevényes pártfinanszírozási ügyben is. A sikkasztásért és csalásért elítélt Földesi-Szabó László egykori pártja, a Magyarok Egymásért Szövetsége kapott százmillió forintos támogatást még 2008-ban a panamai cég közeműködésével. Welsz néhány hónappal a halála előtt azt állította az Origónak, hogy a birtokába került az OZ Investment. Erről részleteket olvashat ebben a cikkben.

A Blikk úgy tudja, Welsz pénzt akart az érintettektől, azt állította: az OZ Investment már korábban megszűnt, így minden, ami ezzel a céggel kapcsolatban történt, illegális. A közeledését azonban nem vették jó néven. Mivel Galambos Lajosnak – akihez egy üzlettársát küldte el Welsz, hogy figyelmeztesse – nem volt üzleti kapcsolata az OZ Investmenttel, nem dőlt be a zsarolási kísérletnek.

„Valóban történt egy találkozó, amely Welszhez köthető, de mivel nem éreztem érintettnek magam az ügyben, elhárítottam Welsz Tamás üzlettársának ajánlatát” – nyilatkozta a Blikknek Galambos Lajos, aki hozzátette: az ügy egy fültanú számára talán nem tűnhetett zsarolásnak, de minden bizonnyal az volt.

A lap más forrásból úgy tudja, hogy Welszék Galambos Lajost egy nappal később felhívták, és jó pár milliós kölcsönt kértek tőle, ő azonban nemet mondott. Welsz Tamás aztán ellátogatott Galambos ügyvédjéhez, Berényi Andráshoz, aki úgy emlékszik, hogy Welsz agresszívan akart adatokat megtudni tőle.

A lap úgy tudja, politikusokat és ismert üzletembereket is megpróbált zsarolni Welsz ugyanezzel a módszerrel. Egy idő után elkezdte felvásárolni hasonló panamai cégek iratait, és felkereste az azokban szereplő személyeket.