A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint uniós irányelvek indokolták az új rendszert, amely szerintük egyébként sem kedvezett a közszolgáltatóknak. 

2015-től lép életbe az új hulladéktörvény, amelynek értelmében már csak közszolgáltatók kezelhetik a hulladékot. Ha betartják a jogszabályokat, akkor nemcsak a vállalkozók, hanem a nonprofit cégek is kiszorulhatnak az óvodai-iskolai gyűjtésből, ami azt jelenti, hogy az oktatási intézmények fontos bevételektől eshetnek el – írta a Nol.hu.

A törvény szerint pontosan csak a kereskedő, a közvetítő és a kezelő foglalkozhat a hulladékkal, az oktatási intézmények viszont egyik kategóriába sem tartoznak. A lap szerint itthon több olyan begyűjtési lánc is működött eddig, amelyek kifejezetten az iskolai gyűjtésekre alapozva juttatták el a feldolgozókhoz a papírhulladékot, ezzel állandó nyersanyagot biztosítva a feldolgozóknak, és biztos bevételt az iskoláknak.

A Nol.hu megkeresésére a Vidékfejlesztési Minisztérium azt közölte, hogy a szabályok változását európai uniós kötelezettség indokolja. A tárca szerint azért is szükség volt az átalakításra, mert "a korábbi gyakorlat szerint az iskolai papírgyűjtés eredményeként magánvállalkozók realizáltak a közszolgáltatókat megillető profitot" – írták.