Nem fél a Jobbik a hátrafelé nyilazó harcostársaktól

Vona Gábor Morvai Krisztina Gaudi-Nagy Tamás jobbik renitens
Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője (b), Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője és Vona Gábor pártelnök beszélget a Jobbik nyolcadik országos kongresszusán, a Budapesti Kongresszusi Központban.
Vágólapra másolva!
Már a parlament megalakulásának napján botrányt okozott a Jobbik-frakcióból kiszorult Gaudi-Nagy Tamás egyik akciója. A pártban azt mondják, próbálták a szakítás előtt kompromisszumos megoldásokkal elérni, hogy Gaudi-Nagy lehiggadjon, de nem jártak sikerrel. Bár a hozzá hasonló önjáró politikusok sorra szorulnak ki a Jobbikból, a pártban nem igazán tartanak attól, hogy botrányt okoz valamelyikük.
Vágólapra másolva!

Hiába nevezte a Jobbik többször minősíthetetlennek, elítélendőnek Gaudi-Nagy Tamás köpködésben és miniszterkergetésben bővelkedő rendezvényét, a rivális pártok még az új parlament első ülésén is ezzel támadták a Jobbikot. Rogán Antal fideszes frakcióvezető az első parlamenti felszólalását is lényegében erre építette fel, a Jobbikot hibáztatva beszélt arról, hogy ez az agresszív stílus az igazán veszélyes Magyarországra nézve.

Bár könnyen elképzelhető, hogy a következő napokban még fogják támadni a Jobbikot Gaudi miatt – pláne, hogy a volt jobbikos képviselő Morvai Krisztina tanácsadója lehet Brüsszelben –, jól jöhet a pártnak, hogy a renitens, önállóságát az előző frakció idején is rendre hangsúlyozó Gaudi partvonalra került.

Ahogy korábban írtunk róla, a Jobbik célja a közép felé tartás, az előző ciklus alatt kikoptak a mostani pártvezetés által nehezen kezelhetőnek vagy túl radikálisnak tartott képviselők, mint Endrésik Zsolt, Lenhardt Balázs, Zagyva Gyula vagy Rubi Gergely. „Kinyomták a mozgalmárokat, de az önálló politikai véleményformálásra kész szakpolitikusokat is. Maradtak a megbízható pártkáderek, pártkatonák” – jellemezte a helyzetet egy jobbikos, és többen is azt mondták, hogy az összezsugorodott frakcióban már nem maradtak olyan képviselők, akik radikalizmusuk miatt kockázatot jelentenének.

Pásztor Istvánt a Gaudi-Nagy vezette tüntetésen köpték le Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Egy jobbikos szerint a „vezetőség komfortzónájának biztosítása” miatt nem kapott befutó helyet a nagy teherbírású Bertha Szilvia, aki gyakran keveredett vitába a frakcióvezetéssel az előző ciklusban. A korábbi frakcióvezető-helyettes, az országos listára SZDSZ-es múltja miatt fel sem kerülő Hegedűs Tamás is többször konfrontálódott több képviselővel, és kiszorult a szikár szakmaiságát hangsúlyozó Nyikos László is.

Kettős nyugalom

Korábban többször is felmerült pletykaként, hogy a Jobbikból lemorzsolódó politikusok a pártra nézve káros információkat szivárogtathatnak ki, de ettől most sem tartanak a megkérdezett jobbikos képviselők. Ennek alapvetően két oka van.

Az egyik, hogy ebből a szempontból a legérzékenyebb időszakban, a választási kampány során sem történt semmilyen támadás. A legkomolyabb szerveződésnek tűnt Magyar Hajnal is jelentéktelen maradt, még a megkönnyített feltételek mellett sem tudtak annyi ajánlást összegyűjteni, hogy induljanak a választáson.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője (b), Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője és Vona Gábor pártelnök beszélget a Jobbik nyolcadik országos kongresszusán, a Budapesti Kongresszusi Központban Forrás: MTI/Székelyhidi Balázs/Magyar Nemzet

A másik, hogy nehezen elképzelhető, hogy a Jobbikból a radikalizmusuk miatt kiszorult politikusok összefognának. Korábban egy jobbikos képviselő ezt úgy fogalmazta meg az Origónak, hogy a „nemzeti oldalon mindenki szeret a saját útján menni, itt mindenki nemzetváltó, így kódolva vannak a konfliktusok”.

Ahogy egy jobbikos korábban megfogalmazta, ő azért sem tartana egy náluk radikálisabb párt feltűnésétől, mert ugyan pár százalékot elveszítenének a támogatottságukból, de a közép felé lökné őket, ahogy korábban éppen a Jobbik a Fideszt, így a rájuk nehezedő össztűz is enyhülne.

Békés válások

Ráadásul a nehezebben kezelhető képviselőktől sem feltétlenül haragban vált el a Jobbik, egy jobbikos szerint erre példa Zagyva Gyula. Bár másra lehetne következtetni abból, hogy Gaudi a múlt heti rendezvényén a Jobbik egyik legbefolyásosabb politikusának, Szabó Gábornak is odaszúrt, a Jobbikban igyekeztek kedvezni Gaudinak a nyilvános szakítás előtt. Ahogy egy jobbikos mondta, az ilyen esetekben igyekeznek konfliktusmérséklő módon megoldani a hasonló szétválásokat.

Dúró Dóra szerint a nézeteltérés abból indult, hogy Gaudi szeretett volna EP-képviselő lenni, de mivel Morvai személyében lesz egy hasonló profilú politikusuk Brüsszelben, azt szerették volna, ha parlamenti képviselő, és így az Európa Tanács tagja marad. „Amikor nyilvánvalóvá vált számára, hogy nem küldjük Brüsszelbe, valószínűleg tudatosan kezdte el csinálni a botrányokat, hiszen az ő tapasztalatával tudnia kellett, hogy ezek a pártnak nem használnak” – mondta a Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám, utalva például az EU-zászló Parlamentből való kihajítására.

Dúró Dóra szerint Vona Gábor többször próbálta vele tisztázni a helyzetet, az elnökség is kiemelten foglalkozott a helyzetével, de a tisztázó beszélgetéseknek sem lett eredményük. Kompromisszumként még azt is felajánlották neki, hogy hozzon létre és vezessen egy európai jogvédő szervezetet, akár Brüsszelből. Dúró szerint ezt formálisan el is fogadta, a születendő szervezet tervét azonban már nem terjesztette elő.

Gaudi-Nagy Tamás a Facebook-oldalán reagált még május 9-én Novák Előd lényegében ugyanerről szóló írására. Azt írta, egyrészt nem lehetett volna "aktív nemzeti jogvédő ügyvéd", ha országgyűlési képviselő marad, márpedig ő ügyvédként is akar dolgozni, másrészt , mint írja, "az EU intézményének jogi-politikai szétbombázása mellett" azt szerette volna folytatni az EP-ben, amit a magyarságért tett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése tagjaként négy évig. "Ti mindezt azonban nem akartátok: Krisztinán kívül csak pártembereket küldtök ki a bejutás esélyével. Erre máig semmilyen racionális és hazafias gondolkodású ember számára elfogadható magyarázatot nem tudtatok adni. Ezt nagyon sok Jobbik tag és szimpatizáns máig nem tudja megemészteni."

A nyílt levelében azt írja: "előrehaladott állapotban van egy brüsszeli székhelyű, pártfüggetlen patrióta jogvédő szervezet vezetésemmel történő megalapítása". "Kapjatok észbe. Jogvédő, földvédő és nemzetvédő bajtársaimmal együtt a Nagyságos Fejedelem fenti intő szavainak szellemében cselekszem. Most rajtatok a sor" – zárul Gaudi-Nagy közleménye a párttal való szakításról.