Új, veszélyes pszichoaktív szer jelent meg a magyar feketepiacon: a múlt hónapban 80 fiatalt kellett kórházba vinni a szer fogyasztói közül légzésleállás, eszméletvesztés miatt.

Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője közölte, az anyag fehér por formájában érkezik meg Magyarországra, feltehetően Kínából. A port általában valamilyen szerves oldószerben, többnyire acetonban oldják fel, és az így kapott folyadékba különböző növényi törmeléket, orvosi zsályát, pemetefüvet áztatnak. Ezt követően a növényi törmeléket kiszárítják és cigarettapapírba sodorva szívják el, több alkalommal a növényi törmelékhez dohányt is kevertek.

A hatóságok előtt ismert ügyek közös jellemzője, hogy az anyagot 15-17 évesek fogyasztották, azt sodort cigarettában szívták el, majd rövid időn belül rosszul lettek, mérgezéses tüneteik voltak - mondta a szóvivő. Hozzátette: a légzés leállása és eszméletvesztés miatt a mentőszolgálat a fiatalokat minden esetben kórházba vitte.Kedden egy fővárosi iskolában lett rosszul két fiatal, akik azt mondták, csak pár slukkot szívtak a készítményből.

Kovács Viktória elmondta: a szert általában nyilvános helyeken fogyasztják - például iskolákhoz közeli tereken, focipályán, buszpályaudvaron -, ugyanakkor az anyag megjelenhet az általános iskolákban és a szakképző iskolákban is.

Az elmúlt egy hónapban kilenc megyében 79 büntetőeljárásban mutatott ki a Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézet az új szer jelenlétét - tette hozzá.

A rendőrség néhány esetben már felderített, honnan szerezték a fiatalok a kábítószert, és a drog terjesztői ellen eljárás indult. Az eljárásoknak már tíz gyanúsítottjuk van.