Mindenhol legyőzi a Jobbik az MSZP-t

2014.05.16. 12:23

Az Ipsos legfrissebb kutatása szerint a biztos pártválasztók között a Fidesznek 56 százaléka van. A Jobbiknak 17 százaléka van, egy százalékkal megelőzi az MSZP-t.

Az Ipsos május első felében végzett közvélemény-kutatása szerint a kormánypártot a lakosság 37 százaléka támogatja, a Jobbik tábora 12, az MSZP-é pedig 11 százalékos a lakosság egészén belül.

A pártrangsor következő pozícióin a DK és az LMP található 3-3 százalékkal, őket az Együtt–PM követi 2 százalékkal. A parlamenti és az EP-választás a többség figyelmét a politika szereplőire irányítja, csupán 29 százaléknak nincsen pártpreferenciája.

A biztos pártválasztók között a Fidesznek 56 százaléka van. A Jobbik 17 százalékkal itt is megelőzi egy százalékkal az MSZP-t. A Demokratikus Koalíció ebben a körben 4 százalékot ér el, az LMP és az Együtt–PM pedig 3-3 százalékon áll az Ipsos mérése alapján.

Az Ipsos szerint a parlamenti választás utáni felmérés adatai alapján kijelenthető, hogy a Fidesz április 6-i támogatottsága életkor szerint eléggé egyenletes volt, iskolázottság szerint azonban már mutatkoztak eltérések. Az alapfokú végzettségűek körében az átlagosnál 6-7 százalékponttal több, a diplomások körében ennyivel kevesebb voksot kapott a kormánypárt.

A baloldali összefogás a 30 év alattiak körében nagyon rosszul szerepelt, tőlük mindössze 6-7 százalékot tudott megszerezni. Az életkor emelkedésével egyre többen szavaztak rájuk, a 65 év felettiek körében már lényegében a Fideszével azonos, 45 százalék körüli voksot kaptak. Az alapfokú végzettségűek csoportjában az átlagosnál 4-5 százalékkal többet szerzett az összefogás, a szakmunkás képzettségűek és az érettségizettek körében 5-6 százalékkal kevesebbet, míg a diplomások hozták a 26 százalékos átlagot.

A Jobbik támogatottsága leginkább életkor szerint különbözik – állapította meg az Ipsos. Azt közölte, hogy a párt a harminc évnél fiatalabbak körében nagyjából 30 százalékot kapott, a harmincasok-negyvenesek között 20 százalékot. Ötven év felett a Jobbik az átlagosnál kevesebb, 10-12 százaléknyi voksot szerzett. A középrétegekben sikeres volt, 25 százalékot meghaladó szavazati aránnyal, míg az alsó és felső társadalmi státuszúak körében 12-13 százalékot kapott a parlamenti választáson. E párt szavazótábora az egyetlen, ahol a nemi hovatartozás szerint is érzékelhetők sajátosságok: a férfiak körében 25 százalékot ért el, a nők kisebb, 15 százalékos arányban szavaztak rájuk.

Az LMP április 6-i szavazótábora az iskolázottság emelkedésével egyre nagyobb volt: az alapfokú végzettségűek 2 százalékától a diplomások körében elért 8 százalékig növekedett.