Kovács Béla szó nélkül elviharzott a meghallgatás után

Kovács Béla jobbik bizottsági meghallgatás
Kovács Béla bizottsági meghallgatása 2014. május 19-én.
Vágólapra másolva!
A nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésen hallgatta meg hétfőn a kémkedéssel gyanúsított jobbikos EP-képviselőt, Kovács Bélát. Vona Gábor azt mondta, csak koholt vádakat hallott, a fideszes Németh Szilárd szerint az ügyészség képekkel, felvételekkel tudja bizonyítani, hogy Kovács találkozott az orosz titkosszolgálat emberivel. Szél Bernadettet meggyőzték. Az ügyet 2043-ig titkosították.
Vágólapra másolva!

Véget ért Kovács Béla meghallgatása a nemzetbiztonsági bizottságban. A kémkedéssel hírbe hozott jobbikos EP-képviselőt, a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársait, illetve Vona Gábor pártelnököt zárt ülésen hallgatta meg a bizottság.

Az ülésről a politikusok közül a három jobbikos képviselő, Kovács Béla, Vona Gábor és Mirkóczki Ádám távozott először. Kovács Béla a sajtónak szűkszavúan csak annyit mondott, hogy ha lesz jogi lehetősége, akkor lemond mentelmi jogáról, külföldiekkel pedig csak munkájával kapcsolatos találkozói voltak. Miközben Vona Gábor és Mirkóczki sajtótájékoztatót tartott a terem előtt várakozó újságíróknak, Kovács Béla szó nélkül elkezdett a lépcső felé sétálni. Kovács először arra hivatkozott az őt észrevevő újságíróknak, hogy Szegeden lesz lakossági fóruma (amelynek a kezdetéig még több mint négy óra volt hátra, ugyanis délután 5-kor kezdődik).

Mintegy 20-30 újságíró vette üldözőbe, de hiába tartotta fel a kapu is a képviselői irodaházban, nem válaszolt a kérdésekre, így többek között arra sem, hogy "Kovács úr, ön szerint nem gyanús, hogy menekül?".

Kovács Béla távozik Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Vona Gábor sajtótájékoztatóján koholt vádakról beszélt. Azt mondta, hogy nyilvános ülést kezdeményeztek, de ezt leszavazták a Fidesz képviselői (mivel minősített adatokról van szó, nyilvános ülésen nem is beszélhettek volna ezekről). Vona szerint semmi olyan érdemi információt nem kapott, amely alátámasztotta volna, hogy neki miért kellett elmennie erre az ülsére. Aljas és átlátszó rágalomkampánynak nevezte az ügyet, amellyel szerinte nagyrészt külföldi nyomásra igyekeznek megroppantani a Jobbikot az EP-választás előtt.

Az ATV felvétele az ülés után menekülő Kovács Béláról

Mirkóczki Ádám azt is elmondta, hogy az ülésen részt vettek a Belügyminisztérium, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal és a Legfőbb Ügyészség képviselői is.

Kovács Béla a meghallgatás után Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Németh Szilárd, a Fidesz bizottsági tagja az ülés után azt mondta, hogy négy évig tartó alapos feltáró munkát végeztek a szakszolgálatok, akik tényekkel, képekkel és hangfelvételekkel támasztották alá azt, hogy Kovács Béla szervezett és konspiratív módon kapcsolatot tartott az orosz titkosszolgálattal. Németh azt mondta, hogy nem látták ezeket a felvételeket. Az ügy minden iratát 2043-ig titkosították.

Németh szerint a Kovácsot foggal-körömmel védő és az ügyet bagatellizáló Mirkóczki Ádám és Vona Gábor viselkedése menthetetlen. Németh arra a kérdésre, hogy más, külföldi titkosszolgálatok együttműködtek-e a magyarral, azt mondta, hogy erre nincs módja válaszolni. Arra a kérdésre, hogy az ügyészség fogja-e vizsgálni az ügy kiszivárogtatását, Németh azt mondta, hogy azokat az információkat, amelyeket a Magyar Nemzet a múlt csütörtökön megírt, az internetről is bőven össze tudták volna szedni.

Szél Bernadett, az LMP bizottsági tagja azt mondta, hogy világosan meggyőződött arról, hogy nem összeesküvésről van szó, megalapozottak az ügyészség állításai. Az ügy arról szól szerinte, hogy miként növekszik az orosz befolyásszerzés Magyarországon. Azt azért megemlítette, hogy az ügy nyilvánosságra hozásának időpontja felvet kérdéseket.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke azt mondta, hogy "van kémügy, de nincs James Bond". Óvatosan fogalmazva azt mondta, hogy megvalósulni látszanak az ügyészség állításai.